Utazás térben és időben Bartókkal

Klementisz Réka
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt egyszer egy Weather Report, olyan nevekkel a tagok között, mint a fúziós dzsessz motorja, Joe Zawinul, vagy a dzsessz-szaxofon alfája, Wayne Shorter; stílushatárokat összeborzoló bátorságukkal kis túlzással akkora vihart kavartak a hetvenes, nyolcvanas évek dzsesszéletében, mint az El Nino.
Szakcsi Lakatos Béla új formációja, a Climate Change már nevében is félreérthetetlen gesztussal éppen a Weather Report huzatjába sorol, és a hazai etnodzsessz legjobbjaival merész fúzióval kísérletezik. Az alapanyag: dzsessz és Bartók. A Művészetek Palotája dzsesszsorozatának következő részében hétfőn fél nyolctól kiderül, hogyan is szól, ha Szakcsi megközelítésére ültetve Dresch Mihály (szaxofon), Szandai Mátyás (bőgő) és Balázs Elemér (dob) Bartókot, Kurtágot, Kodályt idézi, mi történik, ha dzsessz vegyül a kelet-európai gyökerű zenébe.
Szakcsi a felkészülés során húsz bartóki gyűjtésű népdalt boncolt elemeire, aztán rakta öszsze őket újra, egy-egy saját szerzeményben; két feldolgozást Dresch furulyán tolmácsol majd.
A Tükör című este legérdekesebb kísérlete mégis A kékszakállú herceg várának egy témája; Szakcsi Bartók operájának egy részletét a kvartett hangzására ültette. Ha beteljesedik, amit a zeneszerző remél, a hétfő este igazi tér- és időutazást ígér. Bolyongást egy elképzelt tükörlabirintusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.