Uzsorások, csalók rendőrkézen

Tolcsvai L. László
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes letartóztatásban várja a nyomozás további fejleményeit az a négy, uzsorával gyanúsított személy, akiket a borsodi rendőr-főkapitányság Bükk bevetési alosztálya, valamint a helyi nyomozók a múlt héten fogtak el Ózd belvárosában. A két nő és két férfi alkotta csoport a gyanú szerint évek óta uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat. Egyedné Novodonszki Éva, a főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatott: a nyomozás eddigi adatai alapján megállapítható, hogy akadt olyan sértett, aki 2008-ban ötvenszázalékos kamatra kapott harmincezer forintot, azóta az adósságspirálban 1,2 millió forintot fizetett vissza. Az uzsorások és behajtóik többször életveszélyesen megfenyegették áldozataikat, sok esetben már a postánál várták a sértetteket. A felvett segélyekből a helyszínen levették a „sápot”, majd az összeget természetesen ötvenszázalékos kamattal terhelve újra kölcsönadták a pénztelen embereknek.
A gyanúsítottak lakásán tartott házkutatások során előkerült több nyilvántartás, füzet nevekkel, címekkel és pénzösszegekkel, nyugdíjasszelvények, illetve számos mások nevére kiállított igazolvány is. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján hatrendbeli uzsora-bűncselekménnyel, három esetben súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett elkövetésével és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel gyanúsítható a négy ózdi uzsorás. Zsaroló uzsorást vettek őrizetbe a rendőrök Nyíregyházán; a 41 éves helyi lakos háromszoros összeget követelt vissza adósától, aki még testvére autóját is átengedte neki félelmében – közölte a rendőrség tegnap. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság szóvivője elmondta: a férfit zsarolás mellett csalással is gyanúsítják, mivel egy másik áldozatától tízmillió forintot csalt ki azzal, hogy megmentette egy eljátszott kocsmai verekedésben. A hatóság vizsgálja, másoknak adott-e kölcsönt az uzsorás – tette hozzá Fülöp Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.