Vádemelés a román kórháztűz miatt

Vádat emeltek az augusztusi, hat újszülött halálát és további öt súlyos sérülését okozó bukaresti kórháztűz ügyében. Az ügyészség a tragédia idején ügyeletes nővért, a kórházigazgatót, a műszaki vezetőt, a villanyszerelőt és az újszülöttosztály vezetőjét ülteti a vádlottak padjára. Halált okozó gondatlanságért, illetve súlyos testi sértést okozó gondatlanságért kell felelniük.

2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában öt ember ellen emeltek vádat hétfőn az augusztusi, hat újszülött halálát okozó kórházi tűz ügyében. A közelmúltban lezárt nyomozás alapján az ügyészség többrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberöléssel, illetve súlyos testi sértéssel és végzetes következményekkel járó szolgálati gondatlansággal vádolja őket. Mint arról beszámoltunk, Bukarest Giulesti városrészében, a Panait Sarbu szülészeti kórház intenzív osztályán augusztus 16-án keletkeztek lángok, a szakértők szerint a légkondicionáló berendezéshez hevenyészve bekötött, szigetelés nélküli vezetékek rövidzárlata miatt. A vezeték elé tolt szekrény – amelynek tetején gyúlékony anyagokat, többek között röntgenfelvételeket, műanyag eszközöket tároltak – pillanatok alatt kigyulladt, majd a tűz az egész kórteremben elterjedt. Odabent tizenegy koraszülött vagy beteg csecsemő feküdt, többségük inkubátorban. A tűzoltók fél óra alatt megfékezték a lángokat, de a tragédiát már nem tudták elhárítani. A gyermekek testfelületük 50–70 százalékán megégtek, napokba telt, míg azonosították őket. A mérgező füst és a hőség miatt három kisbaba a helyszínen, további három valamivel később életét vesztette. Öt kicsi súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett.
A vizsgálat kiderítette, hogy a kórházban 1978 óta nem volt alapos felújítás, az elavult elektromos vezetékek javítását még csak nem is tervezték, ráadásul az intézményben nem volt olyan ember, aki a biztonságért és az egészséges munkakörülményekért felelt volna. Mindezekért az ügyészség Bogdan Marinescu igazgatót tartja vétkesnek – közölte a Cotidianul című lap.
Hatrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberöléssel és ötrendbeli súlyos testi sértéssel vádolják a tragédia idején ügyeletes nővért, C. Florentinát, aki a biztonsági kamerák felvétele szerint 12 percig felügyelet nélkül hagyta a gyerekeket. Az ügyészség szerint a nővér éppen a lángok keletkezésekor nem volt a kórteremben (állítólag máshol kellett segítenie), és senkit nem kért meg, hogy helyettesítse. Szolgálati mulasztás miatt bíróság elé áll az intézmény műszaki berendezéseinek ellenőrzéséért és működéséért, illetve az alkalmazottak tűzvédelmi felkészítéséért felelős D. Vasile műszaki vezető, T. Adrian, az újszülöttosztály vezetője, aki nem gondoskodott két ügyeletesről, valamint M. Bogdan egykori kórházigazgató és O. Gigel villanyszerelő.
A gyászoló családok összesen ötmillió euró kártérítést követelnek a kórháztól, és több szülő még nem döntötte el, indít-e pert vagy sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.