Véget ért a balatoni vízi mentés

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelték a hét elején a Balatonból a Rupert sürgősségi mentőhajót, és ezzel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) a jövő tavaszig nem riasztható. Tar Mihály, az önkéntesekből álló mentőszolgálat szóvivője a döntést elsősorban az időjárási előrejelzéssel indokolta. A VMSZ fiataljai nyáron a Balaton 42 kijelölt strandján végeztek vízi mentést, az óránként kilencven kilométeres sebességet is elérő és a rohammentőkével azonos felszereltségű Rupert motorossal a nyári hónapokban huszonegyszer indultak sürgősségi betegellátásra – összegzett a szóvivő.
Bagyó Sándor, a szervezet elnöke elmondta: továbbra is fenntartják azt az álláspontjukat, hogy a Balatonon szükség volna még két, a Ruperthez hasonló felszereltségű, sürgősségi mentőhajóra. Mivel a meglévő Zánkán állomásozik, és a tó keleti medencéjébe jut el gyorsabban, a másodiknak a tó nyugati, a harmadiknak pedig a Balaton középső medencéjében, a Badacsony–Fonyód–Lelle–Révfülöp négyszögben lenne bőségesen élet- és vagyonmentő feladata. Ezt javasolja Tóth Attila, a Magyar Mentő és Mentőtiszt Egyesület elnöke is, aki egy, a nyár végén Csopakon megtartott tanácskozáson kijelentette, hogy a Balatonnak három Rupertre, hajónként huszonnégy órás szolgálatban lévő orvosra, mentőtisztre és mentőápolóra volna szüksége.
A balatoni rendőrflotta járőrhajói még a vízen vannak, de értesülésünk szerint pénteken – a várhatóan mínusz tizenöt fokos hideg elől – azokat is partra emelik. Egyedül a Scharnebeck nevű, nagy teljesítményű mentőhajó tölti a telet a siófoki kikötőben. A vízi rendészet munkatársai télen a szárazföldi erőket segítik, néhány hétig még a tóban hagyott horgászstégek feledékeny tulajdonosainak felderítésében is segédkeznek, és szemmel tartják az orvhorgászokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.