Vérlázadás

Ugró Miklós
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázad a Magyar Demokratikus Charta vére. Nem is tehet mást szegény, drága, jó vér, hiszen folyton lázítja a Fidesz. S a Fidesz, ha kormányozni nem is, vért lázítani, azt nagyon tud. Mert mit művelt most, legutóbb is?! Nem elég, hogy megválasztotta legfőbb ügyésznek kipróbált emberét – aki nem más, mint Polt Péter –, mindjárt elindította a bosszúpereket is politikai ellenfeleivel szemben. Ha jól értjük a hivatásos literátorokból álló szóvivői testület megfogalmazását, akkor a pereket maga a Fidesz indította el, Poltra igazából nem is volt szükség hozzá, sőt semmiféle főügyészre sem. Nem is értjük, miért erőltették, hogy kipróbált emberük kerüljön erre a posztra, s egyébként is, miért vártak a kinevezéséig? Ha már úgyis mindenféle szörnyűséget tesznek, de a charta éles eszén úgysem tudnak túljárni, olcsóbb és gyorsabb eljárás lenne, ha a látszatra sem ügyelnének, ráadásul a charta vérét is még jobban fel-(össze)lázíthatnák. Persze, valószínűbb, hogy a chartások úgy gondolják, egyértelmű oksági összefüggés van a legfőbb ügyész személye és a „boszszúperek” megindulása között, csak éppen vérlázított állapotban nehéz ezt tisztán kifejezni. Hiszen Polt Péter korábbi legfőbb ügyészi ténykedése úgy maradt meg a charta emlékezetében, mint az igazságszolgáltatás átmeneti felfüggesztése, amikor kegyetlenül üldözték a haladó embereket, a reakciósok viszont büntetlenül garázdálkodhattak. Kár, hogy soha, egyetlen valóságos példával nem támasztották még alá Polt legfőbb ügyészi elfogultságát, részrehajlását, politikai egyoldalúságát. Ahogy az általa vezetett ügyészség nem ültette a vádlottak padjára Medgyessyt vagy Gyurcsányt sem, pedig roppant népszerű intézkedés lett volna.
Ám lássuk, kik a „bosszúperek” elszenvedői, akik miatt a charta szóvivőinek vérlázadása keletkezett. Vádat emeltek Dávid Ibolya, Herényi Károly, Szilvásy György és Tóth Károly MDF-es, illetve MSZP-s politikusok ellen az UD-ügyben, s Keller László egykori közpénzügyi államtitkár ellen több, más jellegű gyanú alapján. Mivel ítélet még nem született, sem a vádlottakat, sem a vádat nem kívánjuk minősíteni, de a chartának azon feltételezésére, hogy csak azért vonták eljárás alá őket, „mert az elmúlt években megpróbáltak szembeszegülni a Fidesz hatalomért folytatott gátlástalan harcával”, az a válaszunk, hogy az a tipikus politikai projekció (a saját benső tartalmak kivetítése másokra) kategóriájába tartozik. Azt írják a chartások, hogy ha a hatalom koncepciós eljárásokat machinál, az olyan egyirányú útra tereli a társadalmat, amelyről nincs visszatérés a demokráciához. Ez igaz. Élő és nyilvánvaló példa rá Keller László tevékenysége, de az UD Zrt. tönkretétele is egy koncipált akciósorozat keretében történt, s új választás kellett ahhoz, hogy az ország visszaléphessen a demokrácia útjára. Ahogy az is igaz, hogy az ilyen eljárásoknak bárki áldozatul eshet, még maguk a koncepciós eljárások kiagyalói is. Bizony, ki tudhatná ezt jobban, mint Bauer szóvivő, aki első kézből, családilag beleszocializálódott a témába, de Debreczeni Józsefnek, Márton Lászlónak s a csapat ’56-osokat képviselő tagjának, Vitányi Ivánnak is lehetnek ez irányú tapasztalatai.
Olykor valóban vérlázító, hogy kik és milyen ürüggyel ágálnak a kormány és a parlamenti többség bármiféle megnyilvánulása ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.