Visszavágók a tizenhat között

Több tavalyi párharc is megismétlődik a labdarúgó Bajnokok Ligájában a legjobb tizenhat között. A tegnapi sorsolás szeszélye folytán a két tavalyi finalista, az Internazionale és a Bayern München, továbbá a Barcelona és az Arsenal, valamint a Lyon és a Real Madrid ismét egymásba botlott. (A csoportgyőzteseket párosították össze a csoportmásodikokkal, de az azonos négyesből érkező és az azonos nemzetbeli együttesek nem kerülhettek össze.) A nyolcaddöntőben az első meccseket február 15–16-án és 22–23-án, a visszavágókat március 8–9-én és 15–16-án bonyolítják le.

Munkatársunktól
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási balszerencsének is gondolhatnánk, hogy a két tavalyi döntős már a legjobb tizenhat között találkozik. Csakhogy sem az idei Intert, sem a Bayernt nem lehet egy napon említeni a tavalyival. Az olasz gárda az előző idényben triplázott, tehát a BL mellett az olasz bajnokságot és a kupát is megnyerte; a Bayern ugyanezt csak azért nem érhette el, mert a BL-nek csak egy győztese lehet. A hazai fronton idén mindkét együttes botladozik. Az Inter pillanatnyilag csupán a nyolcadik – pedig első is volt –, 12 ponttal lemaradva az első Milantól, a Bayern hatodik, de tizenhét pont a hátránya a Dortmund mögött. Münchenben annyival jobb a helyzet, hogy ott nincs napirenden az edző, Louis van Gaal menesztése, Milánóban viszont Rafael Benítez munkáját bármikor megköszönhetik. Mint ismert, a tavalyi döntőt Madridban az Inter nyerte 2-0-ra, idén inkább a Münchenre fogadnánk, már csak azért is, mert először vendégként lép pályára.
A Barcelona tavaly Lionel Messi egyik emlékezetes gálaelőadásán búcsúztatta az Arsenalt. A 2-2-es londoni első meccs után az Arsenal vezetést szerzett a Camp Nouban, ám jött Messi – négyszer, s a Barca könnyedén, 6-3-mal lépett tovább.
A Real Madridnak már évek óta a Lyon a mumusa, tavaly éppen a nyolcaddöntőben búcsúztatta (2-1-es összesítéssel) a francia gárda a Realt. A kudarc nem volt újdonság a madridiak számára, egymást követő öt évben nem tudtak továbblépni a legjobb nyolc közé. Emilio Butragueno, a klub egykori kiváló válogatott csatára, a jelenlegi igazgató fogadkozik, idén véget ér a rossz sorozat: „A tavalyi csatából rosszul jöttünk ki, meglátjuk, ezúttal ki nevet a végén. Mindenesetre a vereségek és a kiesések hagyományát nem kellene már tovább folytatnunk. Az elmúlt években is versenyképes volt az együttesünk, mégsem sikerült bejutunk a negyeddöntőbe. A Lyon megérdemli a tiszteletet. Óvatosan kell játszanunk, mert a franciák a legkisebb lehetőséget is kihasználják.” Februárban kiderül, javul-e vagy romlik a madridi statisztika.
A BL-nyolcaddöntő párosítása: Roma–Sahtar Donyeck, Milan– Tottenham, Valencia–Schalke, Internazionale–Bayern München, Lyon–Real Madrid, Arsenal–Barcelona, Marseille–Manchester United, FC Köbenhavn–Chelsea.

Külön utakon. Elkerülték egymást a magyar labdarúgókat foglalkoztató csapatok az Európa-ligában a 32 között. A 16 közé jutásért a holland PSV Eindhoven (Dzsudzsák Balázs) a francia Lille-lel, a belga Anderlecht (Juhász Roland) a holland Ajaxszal, az orosz Zenit (Huszti Szabolcs) a svájci Young Boysszal került össze. Az első mérkőzéseket február 17-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik. A párosítás: Napoli–Villarreal, Glasgow Rangers–Sporting Lisboa, Sparta Praha–Liverpool, Anderlecht–Ajax, Lech Poznan–Braga, Besiktas–Dinamo Kijev, Basel– Szpartak Moszkva, Young Boys– Zenit, Arisz Szaloniki–Manchester City, PAOK Szaloniki–CSZKA Moszkva, Sevilla–Porto, Rubin Kazany–Twente, Lille–PSV Eindhoven, Benfica–Stuttgart, BATE Boriszov–PSG, Metaliszt Harkiv– Bayer Leverkusen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.