Vörösiszapveszély Almásfüzitőn?

Környezetvédők szerint hatalmas kockázatot jelent, ha a Bakonyi Erőmű Zrt. beindítja földgáztüzelésű erőművét Almásfüzitőn. Attól tartanak, akár újabb katasztrófához is vezethet, hogy a létesítmény vízszükségletét szállító vezeték az egykori timföldgyár vörösiszap-tározóján haladna keresztül.

Velkei Tamás
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem támogatja a Bakonyi Erőmű Zrt. Almásfüzitőre tervezett földgáztüzelésű erőművének létesítését az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, mert az erőmű vízigényét a Dunából fedeznék. A civil szervezet szerint ez felmérhetetlen kockázattal járna, ugyanis a rendszer óránként hetvenezer köbméternyi vizet igényel, és a szállító vezeték az egykori timföldgyár vörösiszap-tározóján haladna keresztül. Szuhi Attila, az egyesület szóvivője úgy fogalmazott: a tervdokumentációból az nem derült ki, a cég ezt milyen módon oldaná meg, a kockázat viszont hatalmas, mert ha a cső eltörik, a kiáramló víz kioldhatja a megkötött vörösiszapot.
A Bakonyi Erőmű a nyolcszáz megawattos teljesítményű létesítmény környezetvédelmi engedélyezési eljárását 2009 végén indította el. Szuhi Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a tervezett üzem Almásfüzitő külterületén épülne fel, s az ország ötödik legnagyobb erőműve és harmadik legnagyobb nitrogén-dioxid-kibocsátója lenne.
Az egyesület első fokon megfellebbezte a környezetvédelmi felügyelőség által kiadott határozatot – nyomatékosította Szuhi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.