Közmunkával a belvíz ellen

Hírösszefoglaló
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvezette annak szükségességét a hazánkat sújtó ár- és belvíz, hogy tízezer ember foglalkozzon évről évre ezek megelőzésével – jelentette ki évértékelőjében Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vízügyért, valamint természet- és környezetvédelemért felelős államtitkára. Mint az MTI-nek elmondta: a kormány már döntött arról, hogy 2011-ben további hatezer közmunkás dolgozzon vízügyi feladatok elvégzésén. – Nekik már nem is közmunkásként, hanem közalkalmazottként kellene dolgozniuk – vetette fel.
Emlékeztetett az utóbbi időszak eseményeire, az új kormány hivatalba lépését követően az ország északkeleti részében pusztító árvízre, majd a Devecser térségét sújtó iszapkatasztrófára, valamint a jelenleg is óriási problémát okozó belvízre. Az államtitkár megjegyezte, hogy az árvízhelyzet kialakulásában az előző kormánynak is szerepe volt, mivel Felsőzsolca térségében az árvízi mederbe nem való beruházásokra adott engedélyt, ráadásul a védekezés feladatait az önkormányzatokra hárította, de pénzt nem adott hozzá.
Megjegyezte: növelni kívánja a kormány a természetvédelmi területek nagyságát. A nemzeti parkok felügyeletét a természetvédelmi őrök mellett a tervek szerint segítené egy, a rendőrséggel szorosan együttműködő úgynevezett ranger – félkatonai jellegű – szolgálat is, amely száz főből állna. Illés Zoltán szerint a vízügy területén történt még egy fontos lépés az idén: az Orbán-kormány eltörölte a mezőgazdasági termelőknek nagy terhet jelentő kis adót, amelyet a földtulajdonosok fizettek a vízkormányzásért. E feladatok további elvégzésére a VM ötmilliárd forintot kapott. Az államtitkár jelezte: a termékdíjfizetésre kötelezetteket a jövőben szigorúbban ellenőrzik, csökkennek ugyanis a díjtételek – 10–15 százalékkal –, de azokat maradéktalanul be kívánják szedni.
Továbbra is rendkívül súlyos Magyarországon az ár- és belvízhelyzet. Az ünnepek alatt a tűzoltóknak országszerte folyamatosan kellett vizet szivattyúzniuk házakból, pincékből. Csak szombaton öt újabb ingatlan vált lakhatatlanná, tizenegy embernek kellett kiköltöznie.
Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese szombati összegzése szerint addig 81 embernek kellett elhagynia az otthonát az árvíz vagy a belvíz miatt. A tűzoltók a legtöbb riasztást Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Bács-Kiskun megyében kapták. Rendkívül súlyos a helyzet Szalkszentmártonban és Pálmonostorán, ez utóbbi település két utcájában magas a belvíz, emiatt két családot ki is kellett telepíteni. Ismét harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, ahol a belvíz még mindig körülbelül százötven házat veszélyeztet. Az elmúlt napok csapadékos időjárása és az olvadás következtében jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a hét végére a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. Békésben pedig már nagyobb a belvízzel elöntött területek nagysága, mint a rekordnak számító 1999-es esztendőben.
A hegyvidéki vízgyűjtőkön megkezdődött hóolvadás miatt árhullámok vonulnak le a Körösökön; a Hortobágy-Berettyón szombat déltől ismét elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget. A Sajó áradása miatt újabb két út egy-egy szakasza került víz alá a hét végén, így a folyó áradata miatt már négy úton szünetelt a közlekedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.