Lekörözhetjük a visegrádi országokat

Hírösszefoglaló
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a térség gazdaságaihoz képest jobb állapotban jöhet ki a válságból – legalábbis ez derül ki abból az elemzésből, amelyet a távirati iroda készített neves elemzőházak és a EU prognózisaira hivatkozva. Mint írják, Csehországban és Szlovákiában lassuló, Lengyelországban kissé gyorsuló növekedésre számít a brüsszeli bizottság, és csak Magyarországon vár gyorsabban felfutó gazdasági növekedést. Ennek oka az államháztartás adataiban lelhető fel. Lengyelországban az államháztartás hiánya a GDP 7,2 százaléka volt tavaly, idén 7,9 százalékra, jövőre 6,6 százalékra számít az EU-bizottság. Csehországban a hiány tavaly 5,8 százalékos volt, idén 5,2 százalék, jövőre 4,6 százalék ígérkezik. Szlovákiában a deficit a tavalyi 7,9 százalékról idén még 8,2 százalékra dagadhat, jövőre is várhatóan csak 5,3 százalékra apad. Magyarországon a hiány tavaly a GDP 4,4 százaléka volt az Európai Bizottság számítása szerint, idén a kormányzati előrejelzéssel egyező 3,8 százalékra, jövőre 4,7 százalékra számít a brüsszeli testület, de novemberben kiadott előrejelzése a kormány legutóbbi intézkedései előtt készült. Ez utóbbiak révén a magyar kormány jövőre 3 százalék alá véli szorítani az éves hiányt.
A mentőprogramok a többi országban kifutnak, de a gazdasági növekedés főleg azért fog lassulni, mert mostantól kell megfizetni a korábbi gazdaságtámogatás árát: adóemelésekkel, leépítésekkel, az állami alkalmazottak fizetésének csökkentésével nagy nehezen lefaragni a megnövekedett hiányokat. A JP Morgan szakértői tavaly ilyenkor azt jósolták, hogy Magyarország egyedülálló helyzetben van: amint a növekedés beindul, nem lesz szüksége a költségvetés szigorítására. Ez azt sugallta a JP Morgan szerint, hogy Magyarország növekedési kilátásai különösen kedvezők. Ugyanakkor a Bank of America – Merrill Lynch szakértői megjegyezték, hogy Magyarország „költségvetési világbajnok” lehet. Így Magyarország a világ gazdaságai közül a legerősebb államháztartási pozícióban kerülhet ki a válságból. A képet színezi, hogy Magyarországon átalakítják az adórendszert, a lakosság és a vállalatok terhelését csökkentik, és ezt válságadókból ellensúlyozzák. Emiatt hazánk versenyképessége javulhat a lassan bővülő külpiacokon, miközben a szomszédoké romolhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.