Nyilvános a digitális cselekvési terv

Bodacz Péter
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony előtt, múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs vezetése a digitális megújulás cselekvési tervet, amelyet a kormány zsinórmértéknek szán a 2010–2014 közötti időszak célkitűzéseinek megvalósítása során. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár közölte, ez az első olyan ágazati cselekvési program, amely egységes keretet biztosít a területen, és széles körű szakmai-társadalmi konszenzus övezi.
Az infokommunikáció mint magas hozzáadott tudást igénylő szektor hosszú távon kitörési pontul szolgálhat hazánknak, és megalapozhatja fejlődését. Az államtitkár szerint a program ezért négy akciótervben nyolcvanhárom konkrét javaslatot tartalmaz, amelyek a gazdaság talpra állítását, a versenyképesség növelését és a polgárok kényelmét szolgálják – fogalmazott Nyitrai, hangsúlyozva: a még vitairat formájában meglévő tervhez több száz értékes hozzászólás és hasznosítható javaslat érkezett; ezeket beépítették az anyagba.
A véleményezők között voltak magánszemélyek, szakmai szövetségek, civil szervezetek, szakmai szövetségek, érdekképviseletek, kis- és közepes cégek, valamint multinacionális vállalatok, s ezen észrevételekkel gazdagították a cselekvési tervet. Nyitrai Zsolt kiemelte: a négy legfontosabb célkitűzés az állampolgárok esélyegyenlőségének biztosítása, a vállalkozások versenyképességének növelése, a modern közigazgatási informatika megteremtése, valamint az informatikai infrastruktúra fejlesztése. Ennek megfelelően a digitális megújulás egyik legfontosabb pillére az infokommunikációs infrastruktúra.
Kulcskérdés továbbá a teljes széles sávú lefedettség elérése, amit minél előbb meg kívánnak valósítani. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta azt is: kiemelt figyelmet kell fordítani a kritikus információs infrastruktúra védelmére.
Ezt a kérdést hazánk soros elnöksége alatt prioritásként fogja kezelni Magyarország, már csak azért is, mert a digitális megújulás cselekvési terve teljes mértékben illeszkedik az Európa 2020 digitális menetrend stratégia ajánlásaihoz és céljaihoz – emelte ki az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.