Sarkára állt a főváros metróügyben

Fellebbezést nyújt be a BKV az Alstom-ügyben ahhoz a franciaországi bírósághoz, ahol a napokban megtiltották a metrókocsik beszerzésére kifizetett harmincmilliárd forintos előleg bankgaranciájának a lehívását – közölte tegnap Tarlós István.

2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP-s főpolgármester új közbeszerzés kiírását fontolgatja, és a kormánnyal egyeztet, hogy érdemes-e tovább tárgyalni a franciákkal. Bejelentette azt is, hogy az októberben felbontott 2006-os szerződés miatt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoshoz fordul. A városvezetés szerint a Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester kézjegyével is ellátott dokumentum elképesztő jogi fordulatainak meg kell találni a felelőseit. Többek között választ keresnek arra, hogyan köthettek ki 50 százalékos előleget és 20 százalékot meg nem haladó kötbért. Az Alstom jogerősen sem tudta megszerezni a 65 milliárd forintért a kettes, illetve az épülő négyes metró vonalára leszállítandó 37 szerelvény típusengedélyét. A hatóság szerint a fékrendszerrel és a biztonsági berendezésekkel is komoly problémák voltak. Az Alstom a mai napig nem nyilatkozott arról, hajlandó-e átalakítani az általa biztonságosnak nevezett szerelvényeket.
Közben a Fővárosi Közgyűlés tegnap rendkívüli ülésen elfogadta, hogy csaknem 890 millió forintos önkormányzati segítséget nyújt az előző ciklusban a csőd szélére vitt gyógyfürdőknek. A BGYH Zrt. visszaveszi a kiszervezett üzemeltetést. Felmondták a korábban az In-Kal Securityvel kötött vagyonvédelmi szerződést is.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.