Józsefvárosi lépés

Közterületen életvitelszerűen ne lehessen tartózkodni – a budapesti hajléktalanügy megoldása érdekében többek között erről szeretne őszre helyi népszavazást kitűzni Józsefváros. Az ellátás arányossá alakítását a főváros támogatja, más kerületek viszont a fedél nélküliek vándoroltatása helyett egységes megoldást szorgalmaznak.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté fideszes polgármester lapunknak elmondta: a Józsefvárosban még soha nem volt helyi népszavazás. – A VIII. kerület lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal: a fővárosi hajléktalanellátás döntő része itt koncentrálódik, a kerületben naponta 2000 embert etetnek, és rengetegen élnek életvitelszerűen az utcákon, míg más városrészekben jócskán alacsonyabb ez a szám. Emellett közegészségügyi és köztisztasági szempontból is jó megoldásokat kell találnunk az áldatlan állapotok megszüntetésére – emelte ki a polgármester. Józsefváros képviselő-testülete akár már holnap dönthet a javaslatról, a referendum 2011. szeptember 25-i kitűzéséről. Kocsis Máté hozzáfűzte: az itt élők támogatását kérik egy korábbi rendeletük megerősítésére is, amely tiltja és bünteti a kukázást, a szemetesek utcára borogatását. Felhatalmazást várnak arra is, hogy hajléktalanügyben tárgyalásokat folytassanak a fővárossal.
Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester lapunknak kiemelte: egyetért a kezdeményezéssel, hiszen a fővárosnak is ez a szándéka. – Akár egy egész fővárosra kiterjedő népszavazást is támogatnék – fűzte hozzá. Emlékezetes, a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén döntött arról, hogy akár 50 ezer forintos bírság is kiszabható azokra, akik közterületeken élnek, és „berendezéseiket” is ott tárolják.
A IX., illetve a XV. kerület polgármestere megérti Kocsis törekvését, de attól tartanak, hogy náluk még több hajléktalan lesz. Bácskai János szerint a Ferencvárosban már most 120 családot kellene százmilliós köztartozások miatt kilakoltatni, és nem hagyhatják, hogy ők is a hajléktalanok számát növeljék. László Tamás Újpalotán egyeztető fórumot indított a helyi kiserdő fedél nélküli lakóinak elhelyezéséről. – Egységes megoldás kell, mert az egyik lakótelep közepén lévő szobabérlők házába a télen hajléktalanok költöztek, a környéken élők ma is tiltakoznak lakásuk elértéktelenedése miatt – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.