Keveslik a maffiavádat

2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú, nem jogerős végzésével megszüntette tegnap a Fővárosi Bíróság az úgynevezett erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy két fővádlottjának előzetes letartóztatását – közölte tegnap a bíróság sajtóosztálya. A Vincze Piroska bíró vezette bírói tanács a másodrendű vádlott, Hunvald György volt MSZP-s polgármesterrel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatti büntetőügy elsőrendű vádlottja, Gál György, a VII. kerület korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnökét házi őrizetbe helyezték.
A bíróság a legsúlyosabb kényszerintézkedést enyhítő döntést azzal indokolta, hogy a vád tényei között a bűnszervezeti elkövetés nincs megfelelően „körülírva”, így a két hónap eltéréssel két és fél éve előzetesben lévő vádlottak néhány hónapon belül szabadulnának. Ha nem bizonyítható a bűnszervezeti elkövetés, a kiszabható büntetés mértéke nem húsz, hanem csak tíz évig terjedő szabadságvesztés – hangsúlyozta a bíróság.
Az áprilisban kezdődött perben a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint a két volt helyi politikus és 23 társuk összességében több mint 640 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak Erzsébetváros önkormányzatának.
A vádhatóság a bűnszervezeti tényállás kiegészítését kérő bírói felszólításra még a második tárgyalási napon közölte: a vádiratban leírtak pontosak, azokat a csatolt bizonyítékokkal, hang- és videofelvételekkel támasztották alá. Keresztes Imre, a KNYF főügyésze közölte: hivatalosan még nem kapták meg a végzést, esetleges fellebbezésükről jövő hét elején nyilatkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.