Leállítják a veszélyes kocsikat

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő reggelig 43 balesetveszélyes metrókocsit von ki a forgalomból a főváros – jelentette be Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. A kettes és a hármas metróvonalon több mint 150 harminc és negyven év közötti szovjet gyártmányú szerelvény fut, és az elmúlt hónapokban többször is tapasztalt tűzesetek miatt döntöttek erről a drasztikus lépésről. Az utasoknak a piros metróként ismert kettes vonalon az eddigi 2 perc 20 másodperc helyett tíz másodperccel hosszabb időt kell majd várniuk a szerelvényre. A hármas metrónál a 2,5 perces követési időt tizenöt másodperccel növelik. – A BKV menedzsmentje megkereste a kocsikat gyártó céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a harminc év feletti kocsik közlekedtetése jelentős biztonsági kockázattal jár. A motorkocsik megfelelő karbantartás mellett harminc évig, 3 millió kilométer futásteljesítményig tarthatók üzemben, és ezután Oroszországban leselejtezik azokat. A kocsiszekrény szilárdsági paraméterei harminc év üzemeltetés után oly mértékben leromlanak, hogy a biztonságos üzemeltetést veszélyeztethetik – ismertette Tarlós István a jelentést. Hozzáfűzte, ezeket a kocsikat már több mint egy évtizede ki kellett volna vonni a forgalomból. A főpolgármester szerint felháborító a korábbi városvezetés lelkiismeretlensége: bár tisztában voltak a helyzettel, mégsem tettek lépéseket.
Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke a távirati irodának azt mondta: jogos a mostani döntés. Úgy vélekedett azonban, hogy a BKV-nál szinte nem marad tartalék szerelvény, és félő, hogy műszaki hiba esetén az utasok akár percekig is a peronon várakozhatnak.
Mint ismeretes, az Alstom-szerződés felbontásakor a kettes vonalon már két éve új kocsiknak kellett volna közlekedniük. Jelenleg az elavult szerelvények felújítását készítik elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.