Limonádét prédikál

2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetlen a fővárosi utcanév-változtatásokkal Várkonyi Tibor, sőt erről értekezik is a Népszavában. Konkrétan Wass Albert erdélyi íróval, költővel van baja, akiről közterületet neveztek el a XVII. kerületben, ebbe köt bele emberünk. Wass Albert zsákutca – ez az írás címe, neki biztosan tetszik. Hosszan nem érdemes időzni az alkotásnál, rutinos gyűlöletdolgozat, Várkonyinak nem nagy ügy egy ilyet összerántania, csukott szemmel lekeni bármikor. Csak nekiül, üti is a billentyűket, ujjaiban hat évtizednyi agitprop hév – bizalmas jelentés Wass Albert megfigyeltről: „…limonádésorozatok elfogult és elvakult elkövetője, politikailag erősen szélsőjobboldali beütéssel […] soviniszta gyűlölködő, keményen antiszemita, és ha a rendszerváltás után nem fedezi föl magának a hazai nácizmus, valahol az irodalmi peremvidéken húzódott volna meg.”
Bizony, Tibor bácsi sem a régi már, ótvaroló kliséi egyre hervadtabbak, ítélethirdetéseiben mind gyakoribbak a tárgyi tévedések (Szabad Nép-es korában az ilyenért pártfegyelmit kapott volna Révai József főszerkesztő elvtárstól). Most például azt írja, hogy a XVII. kerületi Mónus Illés park (a „zsákutca”) neve Wass Albert park lesz, ami kapitális szamárság, hiszen dr. Kósa Pál kapta a park nevét. (Wass Albert park az lesz, ahol már eddig is szobra állt.) Hétfőtől Zuglóban is lesz Wass Albert park, lehet antiszemitázni… Egyébként Wass Albertet nem kell megvédeni, nem szorul rá. Akit nem érint meg a szava – Adjátok vissza a hegyeimet! –, úgyis reménytelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.