Szokatlan szabadulás

Jogászok is furcsállják az úgynevezett erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy fővádlottjai kiengedését az előzetes letartóztatásból. Az ügyészség várhatóan még ezen a héten dönt az esetleges fellebbezésről. Közben a VII. kerület fideszes vezetői újabb gyanús ingatlaneladásokra bukkantak a Hunvald-korszakból.

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszámoltatás. Nem maradhatnak büntetlenül az ország, az emberek ellen elkövetett gazdasági bűncselekmények – közölte a parlamentben Pálffy István (KDNP), utalva rá: Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes után Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros korábbi szocialista polgármesterét és SZDSZ-es társát, Gál Györgyöt is kiengedte a bíróság az előzetes letartóztatásból. Pálffy szerint a Ház, a kormány feladata, hogy megteremtse az ország kirablóinak az elítélhetőségét. Kérte az elszámoltatási kormánybiztost: csak a legalaposabb vizsgálatok után adják át az ügyeket az igazságszolgáltatásnak. Rétvári Bence igazságügyi államtitkár jelezte: a Fidesz és a KDNP még a kormányváltás előtt feljelentéseket tett a gyanús ügyekben. – Akkor Gyurcsány Ferenc az ügyészségeket és a bíróságokat vádolta elfogultsággal. Azóta a parlament állandó bizottságai albizottságokat hoztak létre az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseinek vizsgálatára. Az elszámoltatás folytatódik – mondta.


Faxon küldte át a Fővárosi Bíróság a vádhatóságoz múlt pénteki végzését Hunvald György és Gál György előzetes letartóztatásának megszüntetéséről – közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) osztályvezető ügyésze. A Hunvald-per másod-, illetve elsőrendű vádlottja, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármestere és a korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök elleni legsúlyosabb kényszerintézkedés újbóli kezdeményezéséről, azaz a fellebbezésről az ügyészség a törvény szerint nyolc napon belül dönt. Fazekas Géza ismertette: a Fővárosi Ítélőtábla alig két héttel ezelőtt még az előzetes letartóztatások fenntartását látta indokoltnak.
A Vincze Piroska bíró vezette bírói tanács megállapítása szerint ugyan Hunvald és Gál esetében továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, ennek ellenére a volt MSZP-s politikussal szemben csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, egykori SZDSZ-es társát pedig házi őrizetbe helyezte. A különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatti büntetőügyben meghozott, a bírói gyakorlatban szokatlan, a fellebbviteli bíróság szinte friss határozatának is ellentmondó döntést a következőkkel indokolták: „A vád tényei között a bűnszervezeti elkövetés nincs megfelelően körülírva.”
Ehhez képest Fazekas Géza éppen a bírónő felszólítására, a maffiavád alátámasztásául még az áprilisi tárgyalási szakaszban kezdeményezte a bizonyítékként csatolt hang- és videofelvételek meghallgatását, Vincze Piroska szerint arra csak a vádlottak és a tanúk meghallgatása után van lehetőség.
A kiengedése után a balliberális médiumokban újfent ártatlanságát hangoztató Hunvald György ügyében Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármestere lapunkkal közölte: az új vezetés által feltárt tucatnyi ügy közül három-négy esetben heteken belül megteszik a feljelentést, sőt júliusban további gyanús ingatlaneladásokat hoznak nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.