Hogyan épüljön a gát a Rómain?

A Fidesz és a KDNP újabb budapesti programpontja válhat valósággá, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja az előző balliberális kormányok és a korábbi városvezetés által meg nem épített római-parti gát új nyomvonalát – derült ki a jövő heti rendkívüli ülés meghívójából.

2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javaslat adósságrendezésre. Kósa Lajos fideszes és Habis László kereszténydemokrata politikus – Debrecen és Eger polgármesterei – jegyzik az önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvény módosítását. A javaslat szerint az adósságrendezésbe nem vonható vagyon kiegészülne azokkal az elemekkel, amelyek az Országgyűlés által állami hozzájárulásban, támogatásban részesített feladatok ellátásához szükségesek. Fontosnak tartják azt is, hogy nagy önkormányzatok esetén a 60 helyett 90 nap álljon rendelkezésre a válságköltségvetés elkészítésére. Az indítvány megállapítja azt is, hogy a helyi önkormányzatok adósságállományának 50 százaléka nem forintban, hanem más devizanemben keletkezett; ezért lehetővé kell tenni a reorganizációs hitel euróban vagy svájci frankban folyósítását. (MTI)


Először kilenc évvel ezelőtt ígérte meg Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester az óbudaiaknak, hogy hamarosan megépül az az árvízvédelmi létesítmény, amely emberek tízezrein túl milliárdos vagyonokat menthet meg a Duna kiöntésekor a Római-parton. Ugyanezt állította 2006-ban Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és gazdasági minisztere, Kóka János is. Jövő szerdán viszont a tavaly októberben megválasztott, kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlés dönthet arról a nyomvonalról, amelynek megépítését Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármesteri programja is tartalmazza. A beruházásra annak ellenére van pénz, hogy az ország korábbi balliberális vezetői az utóbbi években még pályázatként sem támogatták ezt az idegenforgalmi, sport- és turisztikai fejlesztést is jelentő beruházást. A főváros idei költségvetése erre 1,7 milliárd, az állami büdzsé pedig csaknem egymilliárd forintot tartalmaz.
Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, a Római-parton működő sportegyesületek, civil szervezetek és a vállalkozók korábban egy úgynevezett mobil gát megépítése mellett tették le a voksukat. A mostani előterjesztés szerint a fővárosi képviselőknek négy változatból kell választaniuk. Eszerint a jelenlegi földmű, az úgynevezett nyúlgát helyén vagy a partélen épülhetne a mobil gát. Kialakíthatnának egy teljes értékű védelmet nem nyújtó „nyári gátat” is a jelenlegi parton, de akár a part kiszélesítésével is. Míg az előző változatok költségei csak kicsivel lépnék túl a meglévő keretet, utóbbi beruházás csaknem hétmilliárd forintba kerülne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.