Moszkva tér: elfújta a Széll

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a figyelmesebb szemlélőknek tűnt fel a Széll Kálmán tér szombat délutáni nyüzsgésében, hogy a placc egyik szögleténél nagyjából száz ember álldogál – tüntetett a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom. Tekintve, hogy a szervezet legutóbbi országos megmozdulásán az Igazságügyi Minisztériumnál mindössze hárman vettek részt (jelmondat: „A kormány a demokrácia ellensége!”), a mostani demonstráció feltétlenül előrelépést jelentett. Ráadásul emelte a tüntetés rangját, hogy szót kért az MSZP budapesti frakcióvezetője, Horváth Csaba is – gondolatainak magassága súrolta a tavalyi majálison elmondott „ingyenbékávés” szövegét… Egyebek közt azt elemezte, mekkora szamárságot követtek el Tarlósék, „a hatalom fura urai”, amikor a patinás Moszkva teret visszakeresztelték Széll Kálmán nevére, holott mi, fővárosiak mennyire szerettük Moszkva térként hatvan éven keresztül. (De még mennyire! Elég volt beleszippantani a lepukkant csomópont áporodott vizeletszagába…) Ne feledjük, annak idején, 1951-ben maga a hálás magyar nép követelte ki a táblacserét; a névadó ünnepséget Rákosi Mátyás celebrálta, a fintorgókat meg elvitte egy nagy fekete autó… Horváth Csaba most azt mondta, hatalomra kerülésükkor visszakeresztelik a teret. Kis optimista.
Bölcsességgel állt elő a szervező Societas elnöke, Sass Szabolcs ifjúkommunista is: „Mi, fiatalok osztjuk azt a közkeletű véleményt, hogy aki folyamatosan a múltba néz, az a hátsó felét mutatja a jövőnek.” Vagyis a múltat végképp el kell törölni, sugallta Sass fióka. Madárnak nézett minket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.