Rosszleánybankok

2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosan ért valamit a pénzhez Felcsuti Péter sok évtizedes bankvezér, szövetségi elnök, ám mégsem mond semmi újat a minapi Népszabadság-interjúban – igaz, kemény kérdéseket sem kap. (Nem hiányzik a pártlapnak egy felbosszantott bankár, így is huzatos már az újság…) A hosszúra nyújtott beszélgetés amúgy két Felcsuti-mondatban kivonatolható: „A bankok nem a kormány beosztottjai, még kevésbé alattvalói. Ha a kormány kemény, a bankok is egyre kevésbé együttműködők, és keresni fogják azokat a lehetőségeket, ahol a helyzetüket javítani tudják.” Merthogy javítani kell a bankárok helyzetén, ez alapvetés – Felcsuti szerint.
Hűha! Bekeményítenek a bankárok? Még jobban? Akkor idebigygyesztek egy mondatot a lap egyik hozzászólójától, aki feltehetőleg a közhangulatból merít: „A mai bank elidegenedett az ügyféltől, eredményeit magának tartja meg, kockázatait a társadalomra hárítja, miközben vezetői minden helyzetben hatalmas béreket visznek haza, ráadásul az állami segítség milliárdjait az adófizetők adják nekik.” Érdekes lenne, mit válaszolna egy ilyen felvetésre a bankár – ilyen felvetés azonban nincs. Ahogyan arról sem faggatják Felcsutit, miért készítenek olyan egyoldalú szerződéseket, amelyekben minden kockázatot az ügyfelekre hárítanak. Egyáltalán szerződés-e az, amit az orrunk alá tesznek aláírásra, vagy pedig diktátum? Mindenesetre Felcsuti javára szól, hogy a szokott maszatolás helyett ő megmondja: bekeményítenek. Boksz! Megy a bal!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.