Sznagovi gyerekek

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annyira azért nem demokratikus a Magyar Demokratikus Charta, hogy egyeztessen Nagy Imre unokáival, mielőtt azok aláírásával rendezvénymeghívót bocsát ki a szervezet köztemetői megemlékezésére. Nem is meglepő, hogy ezek után a két érintett, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc MTI-közleményben határolódott el Gyurcsány Ferenc chartásaitól, akik – ahogyan Jánosiék tájékoztattak –: „aláírásunkkal és bizalmunkkal viszszaéltek”. Ők ketten tehát a „sznagovi gyerekek” közül (a romániai Sznagovban tartották fogva Nagy Imrét és társait családostul a forradalom leverése után) nem lesznek ott a 301-es parcella melletti megemlékezésen június 16-án, a Vértanúk terén fognak koszorúzni ugyanakkor.
Gyurcsány Ferenc, a brigád életre hívója sajátos viszonyt ápol a magyar történelem mártír miniszterelnökeivel. Emlékszünk az akkor még kormányfőként domborító szemlőhegyi ember jelenetére a Nagy Imre-szobornál? – Hát te hogyan csinálnád, Imre? – faggatta a téren álló alkotást a transzba esett politikus. Korábban egy másik mártírt, gróf Batthyány Lajost is beemelte karrierépítésébe a kádköves, amikor 1848 miniszterelnökének mauzóleumánál pózolt. A Batthyány-utódok nyomban kikérték maguknak a Böszme-elmélkedést. Ebbe a görbe sorba illeszkedik a mostani közlemény. Mit szól mindehhez a charta? Így akarta?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.