A gyengék kirablása

Lóránt Károly
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Graeca fides nulla fides – mondták egykor a rómaiak, ami azt jelentette, hogy a görög hűség nem hűség, vagyis ne higgy a görögöknek. De vajon az európai szolidaritás szolidaritás-e? Segítik-e a gazdaságilag erős uniós országok a gyengéket, vagy saját érdekeik védelmét hívják szolidaritásnak? Ennek egyik próbája a bajba jutott görög állam megsegítése. Az elmúlt napokban egy hatalmas megszorítócsomagot nyomtak le nemzetközi segítséggel a görögök torkán annak érdekében, hogy a görög adósság finanszírozására tavaly megszavazott 110 milliárd eurós alapból egy esedékes 12 milliárdos kifizetést teljesítsenek. A görögöknek csak júliusban 7,4 milliárd eurót kell adósságszolgálatra kifizetniük. Ez az összeg azután azokhoz a német, francia és brit bankokhoz kerül, amelyek kormányai végül is a megszorítócsomag fejében a támogatást megszavazták.
Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa nagyon határozottan kijelentette, hogy „az azonnali csőd csak akkor kerülhető el, ha a (görög) parlament támogatja az újabb gazdasági programot. Akik másban spekulálnak, azoknak világosan meg kell mondanom, hogy nincs semmiféle B terv a csőd elkerülésére. Ha a görögök mindent megtesznek, hogy az egy évvel ezelőtt kitűzött célok teljesüljenek, az unió szolidaritása megmarad, ha nem, akkor természetesen minden megváltozik.”
A görög parlament meg is szavazta az újabb megszorítócsomagot, amellyel mindössze annyi történt, hogy az elkerülhetetlen csődöt néhány hónappal elhalasztották. Ugyanis senki sem gondolja komolyan, hogy az ország 350 milliárd eurós, a GDP 150 százalékát kitevő adósságát valaha is vissza tudja fizetni. Ha ezen az adósságon kétszázalékos lenne a kamat, akkor Görögországnak évi hétmilliárd euró kamatot kellene fizetne, ami a GDP három százaléka, és elviselhető. Athén számára azonban a kamat esetenként több mint tízszázalékos, ami már a GDP tizenöt százalékát teszi ki, ez teljesíthetetlenül magas. És ez a görög és más országok adósságaiban az üzlet: a nagy nemzetközi bankok és befektetési alapok szívesen kölcsönöznek a kevésbé fejlett, és ezért külső egyensúlyi problémákkal küzdő országoknak, hogy azután, amikor ezeknek az országoknak – gyengébb versenyképességük miatt – újból fizetési nehézségeik támadnak, az égig felverjék a refinanszírozás kamatlábait. Azok fizetését pedig az IMF és az Európai Bizottság segítségével ki is kényszerítik a nehéz helyzetbe került országból.
Ha az Európai Uniónak a szolidaritás valóban vezérlő elve lenne, akkor nem engedné meg a gazdaságilag gyenge tagországok kirablását. A tartós fizetésimérleg-hiányok kialakulását eleve megakadályozná például egy nemzetközi klíring unió létrehozásával. A tendencia azonban éppen ellentétes. Az Eurostat fizetési mérlegekre vonatkozó statisztikái szerint az Európai unió erős gazdaságai a szövetség éves költségvetését megközelítő évi százmilliárd eurót kitevő összeget vonnak ki jövedelem formájában a gazdaságilag gyengébb országokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.