A kakaót meg kispórolták

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkönnyebbülés a hazai csokoládéfronton: ha a Ház a jövő héten megszavazza a chipsadó elnevezésű törvényjavaslatot, az nem vonatkozik majd az igazi termékre, csupán annak bóvli változatára. Ez jó hír, módosító javaslatként hétfőn szavazta meg az Országgyűlés. Eszerint várhatóan csak az a „csokoládénak” mondott émelygős, ragacsos – és egészségkárosító! – kulimász adózik majd, amelyikből rafinált cukrosbácsik kispórolták a kellő kakaótartalmat saját megtollasodásuk érdekében, a mi egészségünk számlájára. Borulna rájuk néhány vájdling karamell! … Aki igazi csokoládét gyárt (negyvenszázalékos vagy annál magasabb kakaótartalmú terméket), annak nem lesz félnivalója, előtte a fényes karrier. A Szerencsi Bonbon Kft. vezére egyenesen kijelentette: ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, akkor nálunk lesz a legjobb minőségű tejcsokoládé Európában; Svájc is felkötheti a pantallót.
A csokoládéhamisítás több, mint aminek látszik. Jelenség. Valami olyasmi, mint a boldogult KGST-idők betonkészítése, ott a cementet spórolták ki a keverőből. A szocialista betonnak az volt a sajátja, hogy a belőle készült építmény csak a szalagátvágási ünnepségig állt, utána repedezni kezdett, aztán meg összedőlt. Vagy ott vannak a nem túl régi MSZP-kampány-autópályák és egyéb beruházások. Hosszú a sor. A csokoládéhamisítás rendszerfüggő; az édes élet illúzióját nyújtja, és mert bóvli, olcsón megkaphatod. Dől a gagyi, s míg majszolod, eszedbe sem jut, hogy rászedtek.
Eszedbe sem jut, hogy ez is politika. Émelygős, hamis.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.