A „semmit” is elemzi

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtó véleményt fogalmaz meg a nagyobbik kormánypárt kongresszusáról Friss Róbert a Népszabadságban – az lett volna meglepő, ha szépet ír róla. A Fidesz-kongresszus fenékszínpada címet kapja a dolgozat; csak úgy feszül benne az indulat. Már az írás legeleje megágyaz a későbbi súlyos mondanivalónak, megtudhatjuk ugyanis, hogy az esemény „végig a sajtó teljes nyilvánossága előtt” zajlott. Az észrevétel mély nyomot hagyhatott a szerzőben, aki mindjárt ki is jelenti: az összejövetelen „garantáltan nem történt semmi”. Itt arra kell következtetnünk, minden valamirevaló kongresszuson „történik valami” (pártszakadás, lázító röpiratok osztogatása, miegyéb) – természetesen az újságírók teljes kirekesztésével. Ez azonban nem valamirevaló kongresszus, olyan fideszes, semmi, nulla – érzékelteti. Nem is csoda – kesereg –, hogy „emiatt a józanabb polgárnak kezd elege lenni az egészből. Az idegei bomlásából… A véres valóság ott van valahol hátul. Nem tudjuk, mi az, csak azt, hogy első pillantásra minek látszik: politikai gengszterizmusnak.” Ha mégsem, akkor meg tévedett Friss. Talán a korábban megtartott szocialista kongresszusról akart tudósítást készíteni, csak hát nagy volt a kapkodás a szerkesztőségben, összecserélték a kettőt, van ilyen. Írja is: az idegek bomlása…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.