A szokásjogról

2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvetésre, viselnek-e jogi felelősséget az államadósság drámai megemelkedéséért a 2002 és 2010 között hatalmon lévő szocialisták, Kovács László MSZP-alelnök minap így vélekedett: „A kormányok nem szoktak bíróság elé állni azért, mert gazdaságpolitikájuk utóbb helytelennek bizonyul.” Ízlelgessük az alapvetést, annak is ezt a két szavát: „nem szoktak”. Hűha! Mit „szoktak” csinálni a gátlástalan, adathamisító, hazardírozó és cinikus kormánnyal másutt? Megjutalmazzák? Pajzsra emelik? Mivel számolhat máshol egy olyan kókler és harácsoló brigád, amely országlásakor még öblös hangerővel felelősségről papolt? Futni hagyják őket? Vagy a lóvá tett ország csak nyel egy nagyot, az emberek pedig megrántják a vállukat, és mennek tovább? Miért nem mindjárt azt nyilatkozza a ritmusából kizökkent ideológus: Na és?
Ha alelnök úr fokozni akarja a számon kérők eltökéltségét, a legjobb úton jár. Alárendeltségünket szokták így elhitetni velünk, a pórázt a nyakunkra kötni… Ráadásul Kovács elemző kenetteljesen, mívesen artikulálva fogalmaz. Nem lenne meglepő, ha valaki szelíden szólna neki, az a helyzet, elvtárs, hogy odakinn meg azt mondják: szokták, nem szokták, azért most a bíróság előtt meséljék már el, hová tűntek az eltapsolt ezermilliárdok. Vagy tényleg igaz Gyurcsány klasszikussá lett sora: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este”? – A kormányok nem szoktak bíróság elé állni – tájékoztat a fáradt hagyományőrző, akit valószínűleg nem értesítettek a tavaly tavasszal történtekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.