Átadták az Árpád-pajzsot

Negyedik alkalommal adták át a Szörényi Levente által létrehozott Holdvilágárok Alapítvány Árpád-pajzs díjait, ezúttal Révkomáromban. Az ünnepséget 2007 óta a pozsonyi csata emlékére mindig július első hétvégéjén tartják meg.

Vakulya Eszter
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egerszegi Krisztina világbajnok, olimpikon, Malina Hedvig, a magyar anyanyelve használatáért bántalmazott, majd koncepciós eljárásban meghurcolt felvidéki diáklány, Bogár László közgazdász, Medveczky Ádám karmester, Döbrentei Kornél költő, író, Eőry Ajándok orvos, természetgyógyász, valamint Sára Sándor filmrendező vehette át a 2011-es Árpád-pajzs díjat, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik „munkásságukkal és életvitelükkel, nemzetünkhöz való fennhéjázás nélküli ragaszkodásukkal arra érdemessé váltak”.
Az Árpád-pajzs jelképes védelmet biztosít a kitüntetettnek a nemzet fennmaradása érdekében vívott küzdelmében. A díjat a Szörényi Levente által létrehozott Holdvilágárok Alapítvány adja át 2007 óta, s ezzel egyben a honfoglaló Árpád fejedelem által vezetett 907-es pozsonyi csata diadalára is emlékeznek. Arra a méltatlanul elhallgatott világraszóló győzelemre, amely a honfoglalás után bő egy évszázadra biztosította a békét a magyarságnak a Kárpát-medencében, s amely – szemben az augsburgi vereséggel, amely több oldalt tesz ki – mindössze néhány mondat a történelemkönyvekben, ezzel is sulykolva a gyermekeknek, hogy a magyar vesztes nép. Többek között erről is beszélt Döbrentei Kornél munkásságát méltató laudációjához csatolt hosszú történelmi előadásában Bakay Kornél történész, aki Árpád fejedelem jelentőségét és a pajzs szimbolikáját is részletesen taglalta. Mint fogalmazott, a pajzs a pozsonyi csata és Árpád fejedelem személye vonatkozásában mint védelmező jelkép elfogadható, utalt ugyanakkor arra, hogy a XII. század előtt a magyar harcmodor a támadófegyvereket részesítette előnyben, és nem a vértet, illetve a védekezőeszközöket. A révkomáromi, felvidéki helyszínt elsősorban Malina Hedvig és a mellette való kiállás indokolta. Az egykori megvert csallóközi diáklány mára kétgyermekes családanya egy példamutató szlovák–magyar vegyes házasságban.
Az Árpád-pajzsokat egyébként minden évben más-más Kárpát-medencei helyszínen adják át. Tavaly elmaradt az ünnepség, a kitüntetettek rangos névsora azonban így is huszonnyolc fő, igaz, Cselényi László korábban jelezte, utólag visszautasítja a díjat, amelyet személyében az akkor általa vezetett egész Duna Televízió kapott. – A politika túlságosan átszínezte és egyoldalúvá tette a díjat – fogalmazott akkor, és bár hangsúlyosan a nemzeti oldalon tevékenykedő közszereplők vehették át eddig a kitüntetést, személyük nem kötődik konkrét politikai párthoz.
A díj rangját egyébként nemcsak a díjazottak sora mutatja, hanem a laudációt megfogalmazóké is: Bogár Lászlót Papp Lajos szívsebész, Medveczky Ádámot például Berczelly István operaénekes méltatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.