Csendes vihar, boldog Sturm

Élvezetes meccsen esett ki a Videoton a labdarúgó Bajnokok Ligájából, pontosabban annak selejtezőjéből, a második fordulóban, pedig jobb lett volna unalmason továbbjutni. A három rúgott gól akár elég is lehetett volna, de kettőt kapott is a magyar együttes, így bár nyert 3-2-re, 4-3-as összesítéssel kiesett, s erre az évre búcsúzott a nemzetközi porondtól.

2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíztunk benne, hogy a Sturm Graz elrontotta a formaidőzítést, a vihar ugyanis két órával a kezdés előtt érkezett meg nyugat felől Székesfehérvárra, majd, mint aki jól végezte dolgát, távozott is tova, kelet felé. A meccs előtt, a vihar alatti csendben a rendőrök már javában dolgoztak. Ellepték a Sóstói Stadion környékét, az autópálya felől oda vezető forgalmat kétfelé osztották, külön válogatva a magyar és az osztrák autókat. A felfokozott biztonsági intézkedéseket az indokolta, hogy három éve, az Intertotó-kupába a Honvéd vendégeként alaposan helyben- hagyták a hozzánk látogató grazi szurkolókat, amit a sógorok lélekben a mai napig nem hevertek ki.
A zivatar nem tántorította el a hazai híveket, akik szép számban gyülekeztek a Videoton első hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésére, kilencezer volt a nézőszám. Az általános vélekedés szerint az eső a támadni szándékozó csapatnak nem kedvez, de legalább a gyep minőségét tekintve a magyar bajnok már felzárkózott az európai színvonalhoz: tavaly alácsövezték a pályát.
A Vidi más szempontból is történelmi tettre készült, magyar együttes még sohasem fordított kétgólos hátrányból a BL-ben és a BEK-ben. Támadni kellett tehát, ám kisebb meglepetésre Paolo Sousa, a fehérváriak mestere Andre Alves személyében csak egy vérbeli csatárt jelölt a kezdőtizenegybe. A lelkesedés, a jó játék persze nem a csatárok számától függ. A közönség is igyekezett tüzelni a kedvenceket, „Ellenállunk a labancnak” feliratú drapéria fölött II. Rákóczi Ferenc hatalmas képmását feszítették ki a kezdéskor. Ugyanekkor az eredményjelzőn németül is köszöntötték a vendégeket…
A Videoton irányította a játékot, ám az első nagy helyzet a graziak előtt adódott. A 15. percben Szabics kiváló labdát kapott, talán maga is meglepődött azon, hogy szerelési kísérlet helyett Horváth magára hagyta, s csúnyán fölé bombázott.
A 25. percig lényegében eseménytelenül pergett az idő, akkor viszont őrül hét perc következett. Kezdődött azzal, hogy Mitrovics szöglete után Pürcher elcsúszott a saját 16-osán belül, s kézzel ért a labdába, a macedón Stavrev azonban nem fütyült. A 27. percben megszerezte a vezetést a Videoton. Gosztonyi remekül ugratta ki Eleket középen, aki a 11-es pontról a bal alsóba passzolt. Rögtön a középkezdés után a Sturm egyenlített: Wolf lódult meg a jobb szélen, a partjelző lest jelzett, Stavrev azonban – ismerjük be, helyesen – felülbírálta. Reklamálás helyett a hazaiaknak a labdát kellett volna követniük, mert Hölzl háborítatlanul bombázott a léc alá. Négy perc múlva újra a Vidi került előnybe. Szintén középen ezúttal Horváth Sándort indította, s ő sem hibázott, pazar átvétel után laposan a hálóba helyezett (2-1).
S érdemben ezzel még messze nem ért véget az első félidő. A 37. percben ismét egyenlített a vendéggárda. Szöglet után Feldhofer fejelhetett üresen, Tujvel védett, de Feldhofer a kipattanóból ismételhetett. Ezzel minden el is mondtunk a fehérvári védelemről. Akkor úgy hittük, ezzel vége a dalnak, hiszen a továbbjutáshoz három gólt kellett volna rúgni a Vidinek, ám közvetlenül az első félidő lefújása előtt szabadrúgás után Lipták közelről a hálóba pöckölte a labdát (3-2), így maradt némi esély. Az áhított három rúgott gólt már szünetig sikerült elérni, ám kettő kapott is csúfította a statisztikát.
Az elsőhöz képest a második félidő szinte unalmasan telt el. A magyar bajnok próbálkozott becsülettel, de az idővel párhuzamosan az erő is egyre fogyott. A lehetőségek így is megvoltak, sorrendben Sándor, Nikolics, majd Walter durrantott mellé ziccerben.
Így maradt a 3-2, ami kevés, kiesett a Videoton. Kár érte, mert a Sturm Graz messze nem volt felülmúlhatatlan. Csakúgy, mint Klagenfurtban, a Vidi tegnap is magát verte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.