Előremenekül Lukasenko

Stier Gábor
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár hetek óta minden szerdán az észak-afrikai példát követve a világhálón szervez megmozdulásokat az ország nagyobb városaiban a belorusz ellenzék. Így volt ez tegnap is. Sokan teszik hát fel reménykedve a kérdést nyugaton: sikeres lehet-e a Facebook-forradalom Fehéroroszországban? A helyzet kétségkívül egyre rosszabb, egyelőre azonban nincs jele annak, hogy az Alekszandr Lukasenko támaszát jelentő ipari munkásság kész lenne az online tüntetők oldalára állni. Egyes elemzők szerint azonban fellázadhat a „Bátyka” ellen a hatalmát féltő bürokrácia. Legalábbis ebben, valamiféle új Hruscsov eljövetelében bízik Moszkva. Tény, hogy Lukasenko jövője jelentős mértékben függ attól, miként viszonyul a fejleményekhez Oroszország.
Hárommilliárd dollárt kell találnia az év végéig Alekszandr Lukasenko elnöknek, hogy megtámogassa az erősen eladósodott gazdaságot. A tavalyi elnökválasztás kampányában elszabadult bérek és nyugdíjak okozta magas folyómérleg-hiány miatt kiszivatytyúzták a dollárt a rendszerből. A jegybank dollárkészletei veszélyesen alacsonyak, alig fedezik az egyhavi import költségeit. A legfontosabb exportőrök, így az iparvállalatok igen szűkölködnek a külföldi piacképességet biztosító alkatrészek vásárlásához szükséges tőkében. A rubel májusi leértékelése a pánik kitörésével elvitte azoknak a megtakarításait, akik nem voltak elég ügyesek vagy gyorsak, hogy dollárt vásároljanak. Az alapvető élelmiszerekre elrendelt árstop lecsillapította a pánikot, de továbbra is magas az infláció.
A helyzet tehát finoman szólva sem szívderítő. A belorusz csodának vége, recseg-ropog a neoszovjet gazdasági modell, s az elégedetlenség érthető módon nő. Adott ugyan hitelt az Eurázsiai Gazdasági Közösség, s némi lélegzethez juthat a rendszer, ha eladják a gázszállító rendszert Oroszországnak, az alapproblémát azonban ez sem oldja meg. Sőt még az idei évet sem. Ezért Minszk most az IMF-től vár újabb hitelt, de mindenekelőtt a tűzoltásra Azerbajdzsántól. Ezt már a kénytelen-kelletlen megindított privatizáció jegyében.
A türelem azonban fogytán, s az ellenzék most arra számít, hogy a várhatóan ősszel kicsúcsosodó nehézségek megroppantják a most már a Nyugat és Moszkva által is egyre tudatosabban elszigetelt rendszert. Lukasenko addig is pénz után kutat, s lecsap a tüntetőkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.