Felháborította Kínát a dalai láma fogadása

Óvatosan dacolva a kínai nyomással, Barack Obama amerikai elnök szombaton zárt ajtók mögött fogadta a dalai lámát. A száműzetésben élő tibeti vallási vezető látogatása jelentősen rontott Kína és az Egyesült Államok kapcsolatán – fenyegette Washingtont egy közleményben Peking.

Munkatársunktól
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama az idén sem szakította meg azt a hagyományt, hogy az amerikai elnökök soha nem fogadják a tibeti vezetőt az állami vezetők látogatásakor használt ovális irodában. A találkozót a térképszobában tartották, mint 2010 februárjában is, azután, hogy Obama korábban elzárkózott a dalai lámával való találkozástól a kínai kapcsolatok érdekében. A Nobel-békedíjas amerikai elnök hét végén a kínai kapcsolatok ápolása helyett mégis a demokrácia és Tibet támogatását választotta, még ha óvatos formában is.
Az informális eseményre zárt ajtók mögött került sor, a sajtótájékoztató pedig az idén is elmaradt. A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint Obama továbbra is kiáll „Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitásáért, illetve a Kínai Népköztársaság területén élő tibetiek emberi jogainak védelméért”. Az elnök azonban eleget tett a találkozó előtt érkezett kínai követeléseknek, és kijelentette, az Egyesült Államok Kína részének tekinti a függetlenedni vágyó Tibetet, de továbbra is a közvetlen párbeszédet szorgalmazza. A közlemény utolsó sora szerint „az elnök és a dalai láma egyetértenek abban, hogy a pozitív, együttműködő amerikai–kínai kapcsolat kiemelkedő fontossággal bír”. A zárómondat hangneméből így mindenkinek világossá válhat, hogy a kínai érdekek Washingtonban továbbra is megelőzik a tibetieket.
Kína mégsem fogadta el, hogy az általuk 1950-ben lerohant Tibet vezetője beléphetett az országba, és annak elnökével találkozhatott. Peking felháborodott hangú közleménye az ország belügyeibe avatkozásnak minősíti az eseményt, ami neki a „Kína-ellenes szakadár erőkkel való összejátszást” jelenti. Ma Zao-hszu külügyi szóvivő kijelentette, a találkozó komoly kárt okozott a kínai–amerikai kapcsolatokban – a láma fogadását egy külföldi vezetőnek sem ajánlják –, és ellentmondott Amerika sokat hangoztatott elkötelezettségének Kínával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.