Francia miniszter és Puskás-mez után futottak

2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elején fél évre ismét felkerült Európa térképére a gödöllői Grassalkovich-kastély, amelyet Mária Terézia egyik bizalmasa, Grassalkovich Antal gróf építtetett az 1740-es években. Történelmi jelentősége többek között abban rejlik, hogy Ferenc József időről időre innen irányította birodalmát – felesége, Erzsébet királyné köztudottan Gödöllő szerelmese volt –, majd Horthy Miklós is itt fogadta Európa és más földrészek uralkodóit, államfőit. Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere éppen e két történelmi személyiség gödöllői kötődése okán is nyilatkozta néhány nappal ezelőtt, hogy nem volt szerencsés a Budapesttől mintegy 30 kilométerre északkeletre fekvő várost választani az uniós elnökségi rendezvények fő helyszínéül. „A történelmi háttér nem Magyarország legdicsőbb korszakaihoz kötődik” – véli Balázs Péter, aki azt is megjegyezte, Gödöllőn nincsenek szállodák.
Szállodák bizonyára vannak, éppen Erzsébet királynéról neveztek el egyet, s a város központjában, néhány száz méterre a kastélytól helyezkedik el. A gödöllői szállodák forgalma egyébként jelentősen bővült a magyar EU-elnökség fél évében, számos konferenciát rendeztek bennük, az elnökség rendezvényeire érkező külföldi újságírók némelyike pedig előszeretettel szállt meg Gödöllőn. „A város számára remek lehetőség volt ez a fél év, hogy bemutatkozzon a világnak” – mondta lapunknak Péterfi Csaba, a gödöllői polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. – Amerikai, kanadai, spanyol, lengyel, német, osztrák turisztikai lapok írtak Gödöllőről. Japánból külön stáb érkezett, hogy dokumentumfilmet forgassanak a városról – közölte Péterfi Csaba, aki szerint a gödöllőiek életét szinte egyáltalán nem forgatták fel a különböző uniós tanácskozások, a külföldi vendégek jelenlétét egyáltalán nem lehetett érzékelni, az útlezárások csak kisebb útszakaszokat érintettek, a kastély környékén élőket pedig előzőleg tájékoztatták a változtatásokról. Péterfi Csaba szerint a helyszín – a nemrég felújított kastély, benne a tanácskozásoknak helyet adó lovarda – lenyűgözte a külföldieket. Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter – Francois Mitterand volt köztársasági elnök unokaöccse – állítólag annyira el volt ragadtatva a kastélytól és Erzsébet királyné történetétől, hogy a tárlatvezető szerepében ő maga vezette körbe delegációjának tagjait.
– A közlekedésben egyáltalán nem voltak fennakadások, a gödöllőiek láthatólag türelemmel viselték az útlezárásokat, az európai delegációk tagjai közül pedig sokan jelezték, mennyire élvezik, hogy a szokványos, unalmas irodaépületektől távol, egy gyönyörű kastélyban folytathatnak megbeszéléseket – erősítette meg Péterfi Csaba mondandóját Bakos Piroska, az EU-elnökség magyar rendezvényeinek szóvivője. Bakos Piroska elmondta, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, aki korán érkezett a tanácskozás színhelyére, lelkesen kattintgatta fényképezőgépét. „Osztatlan sikert arattak az ebédek és vacsorák is, amelyek európai szájíznek megfelelően készültek, de sajátos magyaros ízvilággal. Nagyon sokan meg voltak lepődve azon, hogy milyen jó minőségűek a magyar borok, egyes delegációk még rendeltek is maguknak néhány palackkal, mielőtt hazatértek volna” – nyilatkozta lapunknak a szóvivő, aki szerint a delegációk mellé rendelt úgynevezett összekötő tisztek profi munkát végezte, minden kérésnek eleget tettek, így például Puskás Ferenc-mezt is szereztek az erre vágyó egyik külföldi vendégnek. A tanácskozások ideje alatt a miniszterek házastársai, partnerei budapesti városnézéseken, Esztergomba és Visegrádra szervezett hajókirándulásokon vettek részt, a hölgyek még magyar divattervezőkkel is találkoztak.
Arra a kérdésünkre, hogy miként élte meg ezt a fél évet, Bakos Piroska elmondta: „Rettenetesen fáradt vagyok, ugyanakkor felemelő érzés, hogy teljesítettük azokat a célokat, amelyeket magunk elé tűztünk. A fél év alatt szükség volt a legnagyobb koncentrációra – hogy a legkényesebb diplomáciai ügyekben is megfelelően tudjak válaszolni az újságírói kérdésekre – rugalmasságra –, hogy a váratlan helyzetekhez is alkalmazkodni tudjak –, illetve jókedvre és optimizmusra – hiszen voltak olyan napok, amikor reggel 8-tól este 11-ig megállás nélkül dolgoztam a hivatalos programokon.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.