Futballmaffia

F E H É R E N  F E K E T É N

2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írtunk már a megvesztegetési botrányról tréfásan, komolyan, értetlenkedve, kérdéseket feltéve, erkölcsi szózatot fogalmazva – csak éppen tényszerűen nem. Ennek most jött el az ideje. Nem utoljára, tehetjük hozzá reménykedve. A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda akciója során ugyanis hét embert – három korábbi, illetve ma is aktív labdarúgót és négy játékvezetőt – őrizetbe vettek, majd előzetes letartóztatásukról is döntöttek. Többrendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás és vesztegetés bűntette gyanújával. Hétköznapi szóhasználattal ez a futballmaffia.
Nem sportoldalra való fogalmak. Mégis megkerülhetetlen, hogy a témával foglalkozzunk.
Az ügyészség és a nyomozó iroda munkatársai a nyomozás érdekeire való hivatkozással részleteket ugyan nem árultak el, de sejteni engedték, hogy ez csupán az első ilyen jellegű akció. Ami aligha üres fenyegetőzés, a további csalástól való elriasztás. Ha a maffia ugyanis behálózta a magyar labdarúgást, akkor a bűnszervezetet nem hét ember irányítja és mozgatja.
Fontos megjegyzés továbbá, hogy a mostani rajtaütés nem a bochumi ügyészség nyomozásának az eredménye. Ebből egyrészt az következik, megnyugvással állapíthatjuk meg, a magyar hatóságok is teszik a dolgukat, másrészt a bochumi információk feldolgozása még tart.
A hatóságok szerint a hazai szervezet feje, bizonyos K. Zoltán – akiről immár nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy nem más, mint Kenesei Zoltán korábbi NB I-es játékos, a Haladásban szereplő Kenesei Krisztián bátyja – tavaly vette fel a kapcsolatot az ázsiai központtal. Nincs okunk kétségbe vonni ezen információ hitelességét, ugyanakkor nem valószínű, hogy K. Zoltánra véletlenszerűen találtak rá az ázsiaiak. Sokkal valószínűbb, hogy korábbi tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a megbízást. A maffia gyakorlatának legalábbis ez az eljárás felel meg. A parkban békésen sétálgató egyetemi magántanárt még nem kértek fel keresztapának.
Abból, hogy a kapcsolatfelvétel tavaly történt meg, az is következik, a maffia elvesztette a veszélyérzetét, hiszen Bochum felől már 2009 decemberében elértek hozzánk az első vészjósló hírek. Avagy a kísértés óriási. Könnyedén lehet minimális befektetéssel óriási összegeket nyerni.
Ezen a ponton ne hallgassuk el az internetes fogadóirodák felelősségét sem. Működésük törvényi alapja a mai napig vitatott, hiszen a nyeremény után – köttessen bár tisztességesen a fogadás – a szerencsés nyertes nem fizet adót. S ez még csak a kisebbik probléma. Agyrém, hogy Vietnamban magyar NB III-as és utánpótlás-mérkőzésekre – s nem csupán a végeredményre – lehet pénzt feltenni. Megfordítva a gondolatmenetet, várjuk azon magyar futballszurkolók jelentkezését, akik a vietnami harmadosztályú és korosztályos meccsek iránt érdeklődnek. A sportfogadás eredetileg azon túlmenően, hogy állami monopóliumként csinos bevételhez juttatta a központi költségvetést, a játék népszerűsítését is elősegítette. Mai formájában már egyik célt sem, csupán az iparágban jelen lévő globális vállalatok és a csalók érdekeit szolgálja. Elkerülhetetlen, hogy nemzetközi együttműködéssel behatárolják a megfogadható események körét, mielőtt az új szereposztás szerint a sportfogadás a sport halálát okozná.
Már így is hatalmas pusztítást vitt véghez. Sírunk amiatt, hogy rengeteg a külföldi játékos a magyar bajnokságban. Miközben a klubok általános gyakorlatként egyre kevésbé mernek magyar futballistát igazolni. Különösen olyat, aki túljutott pályafutása zenitjén, kiugrásról, mesés ajánlatról már nem álmodhat, de még szeretne megélni a labdarúgásból. Így vagy úgy. Hivatkozhatnánk a zuhanyhíradóra, amely szerint az ETO-t az egyik alkalommal az ügyészség beszélte le erősítési terveiről; a győriek olyan játékosra vetettek szemet, aki úgymond megfigyelés alatt áll. S a példákat sorolhatnánk napestig.
Lám, ismét messze kalandoztunk a tényektől. Mentségünkre szolgál, hogy a letartóztatott játékosoknak és játékvezetőknek sem alaptalanul keltették a rossz hírüket.
Csak akkor nyugodhatunk meg, ha a labdarúgást teljesen megtisztították a csalóktól. S a munkának akkor sem lesz vége. Következhet a többi sportág. Ugyanis ne gondoljuk, hogy a fogadások manipulálása csak a futball problémája. Ugyan itt a legnagyobb a pálya, de a magas labdát lábbal csak megszelídíteni lehet, lecsapni nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.