Helyünk a statisztikában

2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármilyen alapos vizsgálat követi is a budaörsi kettős öngyilkosságot, valószínűleg soha nem fogjuk pontosan megtudni, mi kergette halálba a két fiatal lányt a vasárnapra virradó éjszakán. Tippelni azért lehet, hiszen a szóba jöhető okok visszaköszönnek: rossz környezet, rossz társaság, rendezetlen családi háttér, zaklatott életvitel, tudatmódosító szerek, miegyéb. Esetleg valamennyi együtt, egyszerre. Amit most tudni lehet: a rendőrség első vizsgálatai kizárják az idegenkezűséget, a részletekről, mint lenni szokott, később majd beszámolnak. Száraz és kötelezően tömör a bűnügyi tudósítások nyelvezete, de hozzászokni valahogy mégsem lehet, mert ott van mögötte az élet, pontosabban a halál… Pedig egyre gyakoribbak a hasonló tragédiák, felmérés szerint idehaza az utóbbi évben jelentősen nőtt a fiatalkorú öngyilkosok száma, Dél-Korea után már a második helyen állunk a világstatisztikában. Riasztó „siker” …
A pszichológus azt mondja, a megelőzés a mai körülmények között majdnem lehetetlen, kevés a szakember, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet évekkel ezelőtt bezárták, a szélnek eresztett betegek itt sodródnak közöttünk kezeletlenül, reménytelenül. És elképesztően sok a beteg. Ráadásul a ránk szakadt liberális szellem első generációja is nemrég lépett színre, ők azok, akik már zabla nélkül nőttek fel, s akik legtöbbje ezt úgy élte meg, hogy hurrá, itt a szabadság, vesszen minden, ami kontroll! És jött a „szabadság” – mi meg most itt állunk a budaörsi parkolóban, s döbbenten, értetlenül olvassuk az öreg Golf ablakán a feliratot: „Halálos gáz van a kocsiban! Ne nyisd ki, mert meghalsz!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.