Igazságtételt szeretnének a gazdálkodók

Vissza lehetne szerezni a gazdák számára a Kádár-korszak egyetlen országos agrárszervezete, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa által felhalmozott milliárdos vagyont.

Dénes Zoltán
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati segítséget kért a törvényes állapot helyreállítása érdekében, vagyis a főleg nagyüzemeket képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) milliárd forintos vagyonának újrafelosztásához gazdaszervezetek között a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség (MÁÉT) – közölte lapunkkal tegnap a MÁÉT főtitkára. Tunyogi András tájékoztatása szerint a tizenegy agrár-érdekképviseleti szervezetet összefogó szövetség ezzel foglalkozó szakbizottsága megállapította: 1989. december 12-én, a termelőszövetkezetek VI. kongresszusán törvénytelenül döntöttek arról, hogy a Kádár-korszak egyetlen országos agrárszervezete, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsát (TOT) megszüntetik, és annak vagyonát jogutódaként a MOSZ veheti át. A TOT törvény által jött létre, ezért megszüntetéséről és vagyonának jogutódlásáról csak jogszabályban dönthettek volna, s nem egy termelőszövetkezeti kongresszuson – világított rá Tunyogi András. Márpedig – tette hozzá – egyértelmű, hogy egy törvény által felállított szervezetet egy termelőszövetkezeti kongresszus nem számolhat fel. Ebből pedig az következik, hogy a TOT által 1967-től, a szervezet megalakulásától a rendszerváltásig felhalmozott vagyon nem kerülhetett át törvényesen a MOSZ-hoz. Ebből kifolyólag – állapította meg a MÁÉT – a nagyüzemi lobbit képviselő MOSZ jogi alapok nélkül birtokolta az elmúlt évek során, és ma is, az egykori termelőszövetkezetek közösségi forrásokon alapuló hatalmas vagyonát.
Az országos tanács sajátos pártállami szervezet volt. A törvény szerint önálló jogi személynek minősült, tevékenységéről a kongresszusnak számolt be, és annak irányelvei szerint működött. Ugyanakkor az alapszabályát a kongresszus csak megállapította, ám azt a felügyeletet gyakorló minisztertanács hagyta jóvá. A törvény a szervezeti kialakítás és a tevékenység részletes szabályozása mellett a működés költségeinek biztosítására és a vagyonképzésre is, az akkori termelői szervezetek befizetéseiből és egyéb bevételekből, valamint a különféle támogatásokból igen jó lehetőséget biztosított. Ennek eredményeként ez a szervezet a huszonkét éves fennállása során jelentős ingó és ingatlan vagyonra tett szert. Az országgyűlés 1990-ben rendelkezett a TOT megszüntetéséről. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos intézkedésekről, beleértve a vagyon további tulajdonlásának a rendezését – noha ezt a hatályos polgári törvénykönyv előírta a kormány számára –, nem rendelkezett. A MÁÉT vizsgálóbizottságának megállapítása szerint tudatos jogsértés történt, mivel a várható megszüntetés ismeretében egy előre eltervezett, jogszerűnek feltüntetett folyamattal a vagyont és a jogokat egy nevében és szervezetében új, de a régi elveket maradéktalanul továbbvivő szervezetnek játszották át. A továbbiakban pedig – azaz az elmúlt évek során –, ezt a kérdést jogszerűen elrendezettnek tüntették fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.