Készpénznek veszik a görög államcsődöt

Nem túlzás azt állítani, hogy ezen a héten eldőlhet az eurózóna sorsa. Görögország csődjét gyakorlatilag már készpénznek veszik az elemzők és a befektetők. Tegnap a svájci frank 238,5 forintos árfolyamával ismét történelmi rekordot döntött. A frankhitelesek csak a fájdalmas és a nagyon fájdalmas megoldások között választhatnak.<br /><br />

Csécsi László
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön újabb sorsforduló vár az euróövezetre. A tagállamok vezetői ugyanis ekkor tartanak válságtanácskozást Görögország helyzetéről. Bár sokak szerint a közös fizetőeszköz jövője forog kockán, a gyors és hatékony megoldás megszületésében nem igazán hisznek a befektetők, és a lapunknak nyilatkozó szakértők sem várnak sokat ettől az eseménytől. A bizalmatlanságuk oka többek között abban keresendő, hogy a tárgyalásokon részt vevő felek nézetei között hatalmas szakadék tátong.
*
Míg Angela Merkel német kancellár fontosnak tartja, hogy a görög problémák megoldásába a magánszektort, vagyis a bankokat is bevonja (német lapinformációk szerint az egész zónára kiterjedő bankadót vezetne be ebből a célból), addig az Európai Központi Bank ellenzi ezt a megoldást, mivel attól tart, hogy ez még nagyobb pénzügyi krízist okozna. Elemzők szerint a hitelminősítők szintén megnehezítik a bankok bevonását a válságkezelésbe, mert ha a pénzintézeteknek nagyobb részt kell vállalniuk a problémák megoldásából, a hitelminősítők azonnal lerontják a besorolásukat.
Abban ugyanakkor szinte mindenki egyetért, hogy a gyors válságkezelés elmaradása katasztrofális következményekkel járhat. Ennek a jelei már most is látszanak: tegnap több ország hitelképességi mutatója (CDS-felára) rekordszintet ért el Londonban. A görögök bedőlését már szinte készpénznek veszik a befektetők. Az ez ellen köthető biztosítás soha nem került annyiba, mint tegnap. Az MTI értesülése szerint világrekord összegről van szó, ami arra utal, hogy a londoni adósságpiac jelenleg ötéves távlatban 90 százalékra teszi a görög államcsődöt. Portugália és Írország kockázati felára szintén rekordszinteket ért el tegnap. Sőt, a Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai arra figyelmeztetnek, hogy hiába javultak 2008 óta Közép- és Kelet-Európa pénzügyi mutatói, mégis növekszik annak a kockázata, hogy térségünkre is átterjed az euróövezeti adósságválság járványa. – Az euróövezet problémái elsősorban a gyenge belső kereslettel bíró Csehországot, Magyarországot és Romániát érinthetik hátrányosan – állítják.
A lapunknak nyilatkozó szakemberek azt is megjegyezték, hogy amennyiben a krízis elhúzódik, az is elképzelhető, hogy néhány év múlva a svájci frank értéke megegyezik majd az euróéval. Jelenleg az árfolyam még messze van ettől, de korántsem olyan távol, mint néhány hónapja. Tegnap az alpesi ország devizája 238,5 forintba is került, lapzártánk idején pedig 238 forint körüli összeget adtak egy frankért a nemzetközi piacokon.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az euró haláláról szóló jóslatok kapcsán lapunknak elmondta: bárhogy recseg-ropog az eurózóna, a közös fizetőeszköz nem tűnhet el a föld színéről egyik napról a másikra. Ebben az esetben ugyanis az euróban kiállított vállalati szerződések és hitelszerződések millióit kellene átírni. Ráadásul az üzleti partnerek közötti vitás kérdések miatt perek százezreire kellene felkészülniük a bíróságoknak. – Jelenleg nincs meg a jogi háttere az euró kivezetésének – jegyezte meg Suppan Gergely.
Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője elmondta, amíg nem születik megnyugtató megoldás, addig a svájci frank árfolyama töretlenül szárnyalhat, mivel a befektetők az alpesi devizába és aranyba menekítik a pénzüket. Ez a tendencia a nemesfém tegnapi árfolyamán is meglátszott: az arany ára rekordot döntött, amikor meghaladta az unciánkénti 1600 dollárt.
Samu János szerint a svájci deviza árfolyama akkor sem megy majd 200 forint alá, ha jelentősen javulnak a gazdasági körülmények. Az elemző szerint a frank jelenleg túlértékelt, a reális árfolyama valahol 210 és 220 forint között van.
Mit tehetnek ilyen drága frank mellett a devizahitelesek? A szakemberek szerint nem sokat. A helyzet annyira bizonytalan, hogy azt sem lehet megjósolni, hogy jövő hónapban mennyit kell majd fizetniük az adósoknak. Az egyik megoldás az lehet, ha igénybe veszik az állam által felkínált árfolyamrögzítést. Hogy ez pontosan mekkora könnyebbséget jelent, azt az adósok a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján tudhatják meg. A felügyelet ugyanis kalkulátort helyez el az árfolyamrögzítést fontolgatók döntésének megkönynyítésére. A kalkulátor nemcsak abban segít, hogy mely ügyfeleknek érdemes élniük az időszakos könynyítés lehetőségével, hanem azt is megmutatja, hogy várhatóan mekkora összeg halmozódik majd fel azon a gyűjtőszámlán, amit a türelmi idő leteltével törleszteni kell.

Amerika is sorra kerül? Amenynyiben az Egyesült Államok nem teljesítené fizetési kötelezettségeit az adósságplafon miatt, a jelenlegi AAA-ról B+-ra sorolná vissza az érintett amerikai állampapírok adóskockázati besorolását a Fitch Ratings – közölte a hitelminősítő a Dow Jones üzleti hírügynökséggel. Augusztus 4-én 90 milliárd dollárnyi amerikai kincstárjegy jár le, s ez lehet az első próba – jelentette ki David Riley, a Fitch szuverénadósság-osztályának vezetője. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.