Királydráma

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belgiumból érkező hírekből nem derül ki, mi a kettészakadni készülő ország terve a saját királyával. Odáig még rendben van, hogy lesz majd egy Flandria meg egy Vallónia, de melyiküké lesz a király? Ott ez a szegény II. Albert, aki már lassan két évtizede aggódik a trónon a belga egységért, erre most előfordulhat, hogy a nagy zűrzavarban ott marad majd egy szál koronában. Egy király királyság nélkül ... Az egészhez tudni kell, hogy Belgiumban – mint az európai dinasztiákban mindenütt – az alattvalók imádják az uralkodót, ez viszont azt a feszültséget hordozza, hogy egyik fél sem szeretne lemondani róla, vagyis hatalmas bruszt várható majd a királyért… A legegyszerűbb lenne talán magát őfelségét megkérdezni, hol kíván trónolni a jövőben, ám ezzel csak tovább gyötörnék szegényt, elvégre ő valamennyi belga gyámolítójának szegődött annak idején – fele királyságba bele sem menne . Megoldhatatlan a kérdés akkor is, ha a király származásából indulunk ki: a Szász–Coburg– Gothai-dinasztia ugyanis meglehetősen nemzetközi, találunk itt a belga mellett brit, portugál, mexikói, magyar, sőt bolgár szálat is, II. Simeon például 1946-ig cárként tevékenykedett Szófiában. A belga királyné sem belgának született, olasz hercegnőként rabolta el szívét a brüsszeli Albert – akinek akkor még volt állandó, bejelentett királysága. Szegény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.