Nagyra törő célokkal veszi át a stafétabotot Varsó

Szolidaritás, versenyképesség, nyitottság és összetartozás. Ezek a magyart követő lengyel elnökség hívószavai. Varsó tehát lényegében továbbviszi a már Budapest által is átvett feladatokat, s a frissen felvetett problémákat is. A fő célkitűzést tekintve ez a fél év mégis különbözni fog a mögöttünk hagyott hat hónaptól. Bár a hivatalos prospektusokban ez így nem szerepel, de Lengyelország a soros elnökséget mindenekelőtt középhatalmi státusának, európai befolyásának erősítésére kívánja felhasználni, s félő, e mögött Közép-Európa mint régió eddiginél erőteljesebb megjelenítése csak másodlagos lehet.

Stier Gábor
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly ambíciókkal vág neki Varsó a soros elnökségnek. A lengyel sajtóból egyértelműen kiviláglik, hogy a Tusk-kormány e fél évvel véglegesen és egyértelműen bizonyítani akarja Brüsszelnek és az unió meghatározó tagjainak, hogy Lengyelországnak a legnagyobbak közt a helye. Ennek megfelelően, kihasználva a brüsszeli adminisztrációban szerzett befolyásos pozícióit is, a lisszaboni kereteket feszegetve Varsó semmiképpen sem technikai, egyeztető szerepre készül, s politikai értelemben markánsabb vonalat vinne a magyar fél évnél. Így a lengyel elnökség minden bizonnyal erőteljesen hallatja majd a hangját globális gazdasági és politikai kérdésekben is. Magyarázható ez az ország európai súlya, s a lengyel mentalitás mellett a kormány két meghatározó figurájának, Donald Tusk miniszterelnöknek és különösen Radoslaw Sikorski külügyminiszternek a személyes becsvágyával is. Lengyel forrásaink e nagyra törő terveket természetesnek tekintik, bár megjegyzik, kétségkívül vissza is üthet, ha a soros elnök túlságosan előtérbe tolja magát.
Ráadásul az unió érdeklődése továbbra is a fontos ügyekre irányul majd, így aztán természetesen Lengyelország is elsősorban e feladatokra koncentrál. A folyamatosság jegyében Varsó elnökségi prioritásai között is előkelő helyen szerepel, hogy az Európai Uniót gyorsabb gazdasági növekedési pályára állítsa, és növelje a közösség politikai erejét. Kiemelt feladat lesz az unió széles értelemben vett, a gazdasági, pénzügyitől az energiapolitikán át a mezőgazdaságig több területet átfogó biztonságának megerősítése. Lengyelország a nyitottság hasznát élvező Európa képének markánsabbá tételét is prioritásai közé vette, s mindent megtesz azért, hogy ráirányítsa a figyelmet a keleti szomszédságra.
Az egymást követő két elnökség tehát vitathatatlanul egymásra épül. A lengyel EU-elnökségnek is a prioritásai közé tartozik a válság leküzdése, az európai növekedés forrásainak feltárása. Bőven van még feladat az euró védelmében, napirenden marad az élelmiszer-biztonság kérdése, s ő sem ért egyet azzal, hogy a kohéziós pénzek nagy részét lényegében visszakapják a számlát álló, fejlettebb országok. Varsó Budapesttel hasonlóan gondolkozva igyekszik továbbvinni a bővítés ügyét. Továbbra is felülírhatja azonban a prioritásokat az észak-afrikai helyzet, a menekültkérdés, s ez hatással lehet Varsó talán legfontosabb célkitűzésére, a keleti szomszédság politikájának alakítására is. A lengyel ambíciók szempontjából ugyan szerencsésen alakult, hogy a keleti partnerségi csúcs átkerült a második fél évre, ám könnyen lehet, hogy az élet mégsem erre, hanem a déli szomszédság felé fordítja Európa figyelmét.
Kivételes lehetőséget kapott 2011-ben Közép-Európa. A térség két olyan országa látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyeknek kapcsolatai eleve különlegesek, s a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben a leghatározottabban kiállt a regionális együttműködés ügye mellett. Most e két ország sokat tehet azért, hogy vastag filccel felrajzolja Közép-Európát az Európai Unió térképére. Egyrészt azzal, hogy közmegelégedésre vezényli le a maga fél évét, s a brüsszeli szereplés közben sem téveszti szem elől a térséget. Ezt az együttműködést ugyanis nemcsak a közös történelmi gyökerek, a kulturális, gondolkodásbeli hasonlóságok, hanem az aktuális kihívások, a közös érdekek is erősítik. S ez olyan erős kapocs, amely a kifelé kacsingatókat is az együttműködésre, közös gondolkodásra kényszeríti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.