Nyomunk a latban

2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyarapodik nemzetünk, de ennek most ne örüljünk – az átlagtestsúlyunkra gondolok. Elkeserítően kövér az ország, feszül rajtunk pantalló, szoknya, pamutalsó, csak úgy pattognak szerteszét a gombjaink, hörögve vánszorgunk a flaszteron, lépcsőt mászni meg egyenesen utálunk, rosseb, aki kitalálta az emeletes házat… Mindez akár a jólét árnyoldala is lehetne, de nem erről van szó. Ésszerűtlenül eszünk, tücsköt, bogarat fölfalunk, csak épp nem azt, amit kellene. A statisztikák is mutatják, hogy zsírfogyasztásunk milyen ménkű nagy (évente fejenként 37 kiló), sokkalta több kalóriát gyűrünk magunkba, mint amenynyire szükségünk lenne. Rendszerváltás ide vagy oda, a mai meglett magyar férfiember külsőben még gyakran hasonlít a késő Kádár-kor pocakos, tokás párttitkárára (van, aki szellemben is). És az még hagyján, hogy borzasztó sok húst eszünk, nagyobb baj: egyre inkább a sertésre szakosodunk, az egészségesebbnek tartott baromfira jóval kevesebb az igény, halat pedig alig fogyasztunk – nem szeretünk apró csontokkal, macerás szálkákkal bíbelődni; rohanás az életünk. Zöldség? Biztatnak, hogy vegyük, együk, de valamiért ezt sem kedveljük.
Csúnya szokássá nőtte ki magát a nassolás: tévé, számítógép előtt, parlamenti ülés közben pogácsát, aprósüteményt majszolunk kilószám, aztán meg csodálkozunk riasztó ábrázatunkon… Az italozás terén is rosszak a mutatók. Ott a sok nagyszerű borunk, erre mit iszik a kuruc magyar? Puffasztó labanc sört, rá zavaros hátterű, égetett szeszt (a szegénysoron fagyállót, megpimpósodott, békebeli Pitralon arcszeszt). Halál a májra!
Az emésztés hörgő, lelkiismeret-furdalásos állapotában, később a fürdőszobamérlegen állva döbbenünk rá, hogy a helyzet súlyos. Meg mi is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.