Semmis a földszerződés

Irányadó lehet a jövőben az a Legfelsőbb Bírósági végzés, amely szerint semmis a Bükki Nemzeti Park és az olasz tulajdoni hátterű Mariano Kft. között 1995-ben kötött földbérleti szerződés – mondta tegnap Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. A döntés nyomán a társaságnak el kell hagynia a több mint négyezer hektáros területet.

Dénes Zoltán
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Precedensértékűnek nevezte Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos a Legfelsőbb Bíróság (LB) végzését, amely egy több mint négyezer hektáros dél-borsodi termőföldet érint. Mint korábban megírtuk, a bíróság semmisnek nyilvánította az állam számára előnytelen, a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést. Az indoklás szerint törvényellenes volt húsz évre bérbe adni a szóban forgó területeket. Az elszámoltatási kormánybiztos tegnap az MTI-nek úgy fogalmazott: a határozat alapján, az ügyben érintett Mariano Kft. köteles a haszonbérbe vett ingatlanokat haladéktalanul visszaadni a nemzeti parknak, amennyiben pedig bizonyítást nyer, hogy a földterületeket érintő támogatásokat jogosulatlanul vette fel, úgy a céget kötelezhetik a pénz visszafizetésére is. Hozzátette: tudomása szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ebben a kérdésben már vizsgálatot folytat. Hiszen mindezek mellett igazolást nyerhet a természetkárosítás ténye is, mert az olasz tulajdoni háttérrel rendelkező cég a természetvédelemmel összefüggő feladatok ellátásának sem tett eleget, a hatóságok rendkívül elhanyagolt állapotú földekről, természetvédelmi területekről, ősgyepekről, illetve állattartó telepekről számoltak be.
Az ügyben mintegy két héttel ezelőtt megjelent írásunk nyomán a helyi családi gazdálkodókat képviselő gazdakörök titkára is megkereste lapunkat, rámutatva: a környéken óriási a „földéhség.” Sárvári Attila, a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkára beszámolt arról, hogy az olasz cég miatt sok helyi állattartó szorult ki a területről és volt kénytelen telephelyéhez képest 10-20 kilométerrel távolabbi legelőket bérelni. Mint mondta, a most felszabaduló földek átgondolt bérbeadása a száznál is több helyi gazdálkodónak komoly segítséget jelenthetne. A gazdakör célja, hogy a kistérség teljes területét életképes méretű családi gazdaságokkal fedjék le. A helyiek érvényesülését gátló egyik legfőbb problémának nevezte, hogy az adott területen a meglévő erőforrásokból származó haszon kikerült a helyi lakosság kezéből, ugyanakkor a hátrányokat ők viselik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.