Szavazás levélben

Levélben szavazhatnak a határon túli román állampolgárok, ha a bukaresti parlament elfogadja a külügyminisztérium törvénymódosítási javaslatát. A kormányzó jobbközép demokraták továbbra is népszerűek a külföldön dolgozó, illetve a visszahonosított románok körében.

Pataky István
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teodor Baconschi külügyminiszter szerint az a cél, hogy a 2012-es választásokon az alternatív módon, azaz levélben leadott voksok már a hagyományos, urnába dobott szavazatokkal együtt beszámítsanak a végeredménybe. A tárcavezető – aki egyben a demokraták (PDL) alelnöke is – elmondta, a módosítás kidolgozásakor az olasz, az osztrák, a brit és a belga szabályozást vették alapul. „A tervezet hozzátesz a román demokráciához, megerősíti a nemzet polgári öntudatát, és lehetővé teszi annak a több millió románnak, aki más országokban él, hogy nagyobb mértékben részt vehessen az ország jövőjéről szóló nyilvános vitában” – idézte a kolozsvári Krónika című lap Baconschit. A politikus korábban azt mondta, a levélben szavazás bevezetése akár egymillió új szavazatot is hozhat pártjának. A PDL-nek jól jönnének az új voksok, hiszen a felmérések tizenöt százaléknyira teszik a népszerűségét, míg az ellenzéki Szociálliberális Unió támogatottsága meghaladja az ötven százalékot. A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontja még nem ismert, korábban ellenezte az ötletet, attól tartva, hogy a nagyarányú külföldi részvétel a parlamenti küszöb alá nyomhatja a szervezetet. A balliberális ellenzék várhatóan elutasítja a levélben szavazás bevezetését, ezzel ugyanis szerintük a demokraták a választási csalásra kívánnak lehetőséget teremteni. Crin Antonescu, a liberális párt elnöke úgy véli, csak azoknak a külföldi román állampolgároknak kellene megadni a választójogot, akik Románia területén adóznak.
Romániában az állampolgársággal együtt alanyi jogon jár a választói jog, függetlenül az állandó lakhelytől. Amíg listás választási rendszer működött, addig a külföldön leadott szavazatokat a bukaresti szavazatokkal összesítették. A jelenlegi, egyéni választókerületes rendszerben külföldi körzeteket hoztak létre a határon túliaknak, ezekben a különböző romániai pártok vagy független jelöltek juthatnak képviselői, illetve szenátori mandátumhoz. Becslések szerint kétmillió román állampolgár él az ország határain kívül, a legtöbben a spanyolországi és olaszországi diaszpóra tagjaként, de százezres nagyságrendű a Moldovában élő visszahonosítottak száma is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.