Törékeny az ukrán stabilitás

Modernizált feudalizmusként jellemezte lapunknak a mai ukrajnai hatalmi viszonyokat Dmitro Vidrin politológus, a civil társadalom fejlődéséért és a médiakapcsolatokért felelős elnöki tanácsadó, hozzátéve, hogy most már ideje eljutni a normális kapitalizmusba. Addig azonban még hosszú az út, s a haladásban nem segít az sem, hogy Ukrajnában nincs normális ellenzék – tette hozzá rezignáltan. Winston Churchillt idézte, aki anno úgy fogalmazott, el tud képzelni egy erős országot gyenge hatalommal, ám gyenge ellenzékkel semmiképp.

Stier Gábor
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában egy ideje már érik a kormány átalakítása. Ez a sokat hangoztatott s az eltelt jó egy évben kétségkívül megteremtett politikai stabilizáció törékenységét is jelzi. Különösen annak fényében, hogy a valódi reformok felgyorsítása nélkül is egyre komolyabbak a szociális feszültségek. Milyennek értékeli a jelenlegi helyzetet?
– Két fő problémát látok jelenleg. Az egyik, hogy nincs a hatalomnak valódi s minőségi ellenzéke. Olyan, amelyik adekvát, a helyzetet jól értékelő kritikájával valóban segíti a hatalmat, amely, valljuk meg, nem szereti önmagát értékelni. Ezt azonban érdemben a mai ellenzék sem teszi meg. A posztszovjet térségben a hatalom általában nem tulajdonít jelentőséget az ellenzéknek, míg utóbbi ahelyett, hogy alternatívákat mutatna fel, kizárólag a hatalom megsemmisítését és saját helyzetbe hozását tekinti feladatának.
– Nem könnyíti meg az ellenzék dolgát a hatalom sem, hiszen tudatosan folyik a marginalizálása…
– Nézze, az ellenzéket a hatalom gyengítheti, megerősödése azonban felülről mesterségesen elképzelhetetlen. Ezt a valódi kihívásokra – ilyen ma Ukrajnában a korrupció kiterjedtsége és az ország technológiai elmaradottsága – adott adekvát válaszok és az átgondolt, nem kizárólag a hatalom megkaparintását szem előtt tartó belső építkezés segíthetik. A helyzet Ukrajnában jelenleg oda vezet, hogy a kormány az ellenzék álmozgását követve egyre több stratégiai hibát követ el a reformok folytatását illetően is. Ehhez járul, hogy a gazdaság átalakításáért annak reális szektorától, a termeléstől távol álló bankárok felelnek.
– S mit tanácsol az elnöknek a reformokat illetően?
– Mindenekelőtt át kell gondolni, hogy mik a reformok potenciális tárgyai, valójában mit is kell megreformálni. Úgy gondolom, hogy a tulajdonviszonyoknál kell kezdeni. Ukrajnában a magántulajdon 90 százaléka az offshore-ok miatt anonim. Hogy lehet reformokat végrehajtani névtelen partnerekkel? Tisztázni kell tehát először is, hogy kik is a tulajdonosok Ukrajnában, majd leülni velük, s egyetértésre jutni, miként is lehetne ezt a tulajdont hatékonyabbá tenni. El kell dönteni azt is, kik lendíthetik előre ezt az ügyet, s megerősíteni azok körét, akik érdekeltek lehetnek a reformok előrevitelében. E gondolkodásban az elnök jobban megért, mint a kormány, amely aligha lesz hosszú életű.
– Ez Ukrajnában, ahol az utóbbi húsz évben 15 kormány nagyjából másfél évente váltotta egymást, törvényszerű. Hatalomtechnikai értelemben azonban érdemes lenne még a számlájára írni az átalakítások fájdalma miatti elégedetlenséget. Egyelőre azonban anélkül nő a szociális elégedetlenség, hogy a komolyabb reformok elindultak volna…
– Egy kormányt nem akkor kell leváltani, ha az elkerülhetetlen gazdasági átalakítások miatt elégedetlenek vele, hanem akkor, amikor kiderül, hogy alkalmatlan a reformok végigvitelére.
– Tanácsadóként is foglalkozva az ellenzékkel világosan látja, hogy az igazi ellenzék hiánya a hatalomnak sem tesz jót. Ráadásul ebben a helyzetben nem túl természetes módon a valódi viták a hatalom körein belül, az egyes érdekcsoportok között zajlanak. Nem veszélyezteti ez a politikai stabilitást?
– Az érdekcsoportok közötti egyensúly megteremtésének, majd fenntartásának biztosítéka maga az elnök, s Viktor Janukovics ügyelve erre a viták értő moderátora. Éppen ezért nem tartom valószínűnek, hogy Mikola Azarov kormányfő esetleges utódja a sajtóban többször emlegetett személyek közül kerül ki, hiszen ezek mindegyike valamelyik érdekcsoport erős embere, így miniszterelnökké emelése felboríthatná a hatalmon belüli kényes egyensúlyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.