Veszélyben az uniós pénzek lehívása

Félő, hogy a 2007 és 2013 közötti időszak uniós pályázati pénzeit nem tudjuk mind fölhasználni – állítja a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése. Más pályázati szakértők szerint az igazán fontos támogatások eljutnak a cégekhez.

Hajdú Péter
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások számára kiírt támogatások nagy valószínűséggel mind gazdára találnak a ciklus végéig, ugyanakkor az állami és önkormányzati területen valóban elmaradások vannak – jelentette ki Essősy Zsombor, a Mapi Kft. vezetője lapunknak a GKI tegnapi elemzésével kapcsolatosan. Szerinte a programok jól ismertek, s elsősorban a hitelszűke mérsékli a pályázók számát. Ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy a 2006-ban kialakított fejlesztési koncepció a vállalkozásokkal szemben túl sokat szánt közösségi célokra.
A GKI legfrissebb közleménye szerint az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) száz napja alatt alig százmilliárd forintnyi pályázati igény érkezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ). Ebben a tempóban pedig nehéz lesz a még le nem kötött 1500 milliárd forintnyi uniós pénzeszközt elkölteni. A kutatók szerint az ÚSZT március elsején meghirdetett, és kormányzat által sikeresnek ítélt vállalkozásfejlesztési pályázataira 2541 igény érkezett, június közepéig ezek 24 százaléka kapott támogatást. Ebből a GKI azt a következtetést vonta le, hogy a vállalkozások nem látják értelmét a pályázásnak, illetve hogy a hazai intézményrendszer továbbra sem képes a tömeges pályáztatásra.
Úgy tűnik, a kormány is érzékeli a pályáztatási rendszer nehézségeit. – Mára a nemzetgazdasági tárcánál albizottsági ülést hívtak össze a pályázati adminisztráció további csökkentése érdekében, amin az általam képviselt Joint Venture Szövetség is részt vesz – jelentette ki lapunknak Szuhóczky Gábor, az Euroadvance Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a tanácskozás eredményeként csökkenhet a pályázókat terhelő, még mindig magas adminisztrációs teher. Gondot jelent viszont a kisebb vállalkozások számára annak a hatvan százaléknak az előteremtése, amit önerőként várnak el tőlük. Szabad tőkéjük ugyanis nincs, a hitelek feltételei pedig indokolatlanul kemények, így kölcsönt nem tudnak igénybe venni. Az ügyvezető azt is fontosnak tartaná, ha a közvetlenül Brüsszelben kezelt pályázatokat magyar nyelven összegyűjtenék egy honlapon, ahol az idegen nyelvet nem beszélő pályázók is tudnának tájékozódni, illetve az év eleji roadshow-khoz hasonlóan, a külföldi értékesítési lehetőségeket bemutató rendezvényekkel is segíteni kellene a kisebb cégek tájékozódását.
A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ adatai szerint Heves megyében néhány hónapon belül tízszeresére, de akár hússzorosára is emelkedhet a pénzt igénylők száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.