Garantált hozam

2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ majdnem valamennyi multicége jelen van Magyarországon, ám ettől nem kell elájulni, a multi ugyanis mindig oda megy, ahol kaszálni lehet, ahol olcsó és manipulálható a munkaerő (és ahol a vevőre rá lehet sózni a bóvlit, csak szépen legyen becsomagolva). A multi nem szívbajos, nálunk erre a Tesco a legtalálóbb példa, még a válság során is növelni tudta az extraprofitját. Ez persze nem is nagy ördöngösség, csak ábrázat kell hozzá meg zsigeri nyomulás. (Munkavédelmi vizsgálatok megállapították, van bennük mindkettőből.) Legszívesebben a dolgozók munka- és pihenőidejével szeretnek ügyeskedni – sok helyen hetente egy pihenőnapot (vagy egyetlent sem) biztosítanak alkalmazottaiknak. Nyájasnak hitt nyelvezetük, bánásmódjuk eközben napról napra durvul. Megtehetik, mert az állását féltő dolgozó idomítható, személye apró tétel.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kereskedelmi láncok még a Bajnai-kabinet idején arcátlan lobbizással a remélt 94 ezer helyett 78 ezer forintra csökkentették a minimálbért, nem csodálkozhatunk magabiztos nyomulásukon. A szakszervezeti vezető azt mondja, régi tapasztalat, hogy a felkapaszkodott internacionalista szatócsok három visszatérő elemet alkalmaznak, de azokat aztán gátlástalanul: 1. minél hosszabb ideig nyitva tartani, 2. a lehető legkisebb létszámmal dolgozni, 3. saját márkajelzésű, olcsó cuccokat forgalmazni. A szaftos hozam garantált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.