Harangozók

2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legújabban a vallásszabadságért aggódik a hazai balliberális gondolkodók retrórészlege (vagy ahogyan ők mondják: a magyar demokratikus ellenzék). Tizenöt fáradt szellemóriás (Demszkytől Magyar Bálinton át Tamás Gáspár Miklósig megannyi rettegő) írt minap nyílt levelet az Európai Unió és az Európa Tanács biztosaihoz; ebben arról tájékoztatnak, hogy a rebellis magyar Országgyűlés határozata csupán tizennégy felekezetnek adta meg az egyházi minősítést és az azzal járó jogokat, ami égbekiáltó skandalum, segítség! A fekete öves bölcsek drámai hangú levelükben leszögezik: a nyilvántartásból kizárt gyülekezetek támogatásának megszüntetése szociális katasztrófához vezet, a várható veszteség felmérhetetlen; ha nem kap a fejéhez Európa, itt a világvége.
Az írás eredetileg afféle jajkiáltásnak, nemzetmentő szózatnak készült, ám a proklamációt jegyzők névsora azonnal módosítja a műfaját: inkább nyár végi színes kroki, eddig meg nem jelent utópisztikus Karinthy-szatíra, ilyesmi… Mindenesetre derűs és megkapó motívum benne a nyilvántartásból kiszoruló gyülekezetek (gyülekezetecskék, szekták, arkangyal kft.-k stb.) iránt érzett mérhetetlen aggodalom. (Pontosabban: a gyülekezetek anyagi támogatásának elmaradása kapcsán támadt riadalom.) Már az alapötlet szellemes: azt sugallja, milyen sok beépített apostolt, hibernált hívőt rejtegetett a Szabad Demokraták Szövetsége. És milyen ügyesen! Lám, mekkora rutinnal verik félre a harangokat.
Jó az írás. Ha lehet mondani: oltári.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.