Kis-csapat, nagy csapat

Az a csapat mentette meg a magyar labdarúgás becsületét a nemzetközi porondon, amelyiktől a legkevésbé várták: a Paks. Szerdán a Videoton a Bajnokok Ligájától, csütörtökön a Ferencváros (3-1-es hosszabbításos aalesundi vereséggel) és a Kecskemét (két döntetlennel, idegenbeli gólokkal az Aktobe ellen) pedig az Európa-ligától búcsúzott már a selejtező második fordulójában. Már az NB I ezüstérmével is meglepetést szerzett Paks viszont magabiztosan, 3-0-ra nyert a jóval esélyesebbnek tartott norvég Tromsö vendégeként, s 4-1-es összesítéssel továbbjutott az EL-selejtező harmadik szakaszába. Ennek apropóján kérdeztük az együttes vezetőedzőjét, Kis Károlyt.

2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délután négykor kezdődő edzés előtt beszélgetünk. Számolta, hogy ezt megelőzőleg hány interjút adott?
– Sokat. De véletlenül sem panaszkodni akarok. Az volt az álmunk, hogy a középpontba kerüljünk, s most ez megadatott, amit még mindig nehezen hiszek el.
– S ahhoz képest, amikor két hónapja ezüstérmet szereztek a bajnokságban, mekkora a felhajtás?
– Betartjuk a fokozatosság elvét. Már a Ligakupa-győzelem is óriási siker volt, amit a bajnoki második helyezés felülmúlt. S azt gondolom, a Tromsö kiverése még ennél is nagyobb tett.
– Milyen érzés, hogy ezen a héten a Paks mentette meg a magyar futball becsületét?
– Rendkívül büszkék vagyunk erre. Nagyon jó a viszonyunk a többi klubbal, őszintén szurkoltunk a Videotonnak, a Kecskemétnek és a Ferencvárosnak is, sajnáljuk, hogy egyedül maradtunk állva a nemzetközi porondon.
– S személy szerint hogy érzi, ez a siker a mestervizsgája?
– Szakmailag mindenképpen pályafutásom legnagyobb eredménye, amit most a csapattal elértem. De értem a kérdés mögöttes tartalmát. Tudom, sokan kételkedtek bennem, amikor másfél éve átvettem a Paks irányítását. Nekem azonban inkább azoknak a véleménye fontos, akik bíztak bennem. Annyit azért megjegyeznék, voltak előzményei a mostani sikereimnek. Az NB II-ben a Szolnokkal a második helyen végeztünk, épp hogy lemaradtunk a feljutásról, a Salgótarjánnal pedig a legjobb négy közé jutottunk a Magyar Kupában.
– Az online tudósítások szerint sima győzelmet arattak csütörtökön. Valóban így volt?
– A két félidő között azért jelentős különbség volt. Az első játékrészben a Tromsö támadott, mi azonban jól védekeztünk. Bár otthon csak 1-1-et játszottunk, tudtam, ahogy telik az idő, a norvégok egyre türelmetlenebbek lesznek, mert roppant kockázatos 0-0-ra játszani. Így is történt. Az első gólunk, utólag nyugodtan kijelenthetem, eldöntötte a találkozó sorsát. Utána a Tromsö kitámadott, de komoly helyzete nem volt, mi pedig két kontrát is szépen végigvittünk.
– Az eddigi legnagyobb sikerhez volt méltó az ünneplés is?
– Erre most nincs időnk, csupán egy-két pohár sört ittak meg a fiúk. A meccs után egyből indultunk haza, hajnalban érkeztünk meg, délután edzés, vasárnap pedig már rangadó következik a Videoton vendégeként.
– Az andorrai csapat elleni párharc után bevallotta, már közben is készültek a Tromsö ellen. Talán már a Heartsot is régóta figyelik?
– Nem, azért a mostani helyzet teljesen más. Azért bíztunk benne, hogy a Santa Colomát kiverjük, most viszont időnk sem volt arra, hogy előrébb tekintsünk. A Hearts szombaton a Rangersnél vendégeskedik Glasgow-ban, ennek a mérkőzésnek a felvételét mindenképpen beszerezzük, de talán a segítőm, Máté Csaba személyesen is ott lehet a találkozón.
– Van még tartalék az együttesében, avagy mennyi esélyt lát az újabb bravúrra?
– A Tromsö is nagyon jó csapat, nyilván a Hearts nem gyengébb nála. Egyelőre kitart a lendületünk, sőt azt kell mondanom, jót tett a csapatnak, hogy már az első fordulóban bekapcsolódtunk az Európa-ligába, hiszen levetkőztük a lámpalázunkat, s felkészülhettünk a nehezebb kihívásokra.
– Vasárnap a Videoton ellen pihenteti a kulcsjátékosait, avagy a legjobb tizenegyet küldi pályára?
– Hadd aludjak még egyet erre! Bátran megígérem, hogy nem veszszük félvállról a Videoton elleni rangadót. Hogyan is vehetnénk? Hatalmas kihívás a bajnokcsapat otthonában pályára lépni.
– Ami részben a Paks otthona is.
– Igen, csütörtökön visszatérünk Fehérvárra, s akkor a Hearts ellen mi leszünk a vendéglátók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.