Repülős Gizi: tovább szárnyal

2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazából csak egy mínuszos hírt érne Kosztor Sándorné Bodnár Gizella hétfői ékszerlopása, ugyanis nevezett nem más, mint a nemzet retrótolvaja, a legendás Repülős Gizi (pontosabban Gizi néni, elvégre októberben tölti be a nyolcvanötöt). Márpedig ha őt lopáson érik, az csupán annyit jelent: változatlanul jó egészségnek örvend, aktív, emellett szenvedélye is a régi. Gizi néni régi kékfényes ismerősünk, közel hat évtizede mozog a pályán – ebből több szakaszban tizennyolcat rácsok mögött, „edzőtáborban” –, érdeklődési köre azóta is változatlan (pénzt és ékszereket lop), mindössze a működési területe zsugorodott az esztendők során. Belföldi repülőkön kezdte a szakmát, egy darabig Nyugat-Európában is „dolgozott”, Franciaországból speciel kiutasították, bár itt magyarnóta-énekesként is fellépett; mostanában viszont már csak Nyugat-Magyarországon gyűjtöget, megunta a sok jövés-menést, talán a lába is hasogat… Önéletrajzi regénye – A tolvajok királynője – pályakezdő szakmabeliek számára akár alapműnek is tekinthető. Gizi néni amúgy sem buta asszony, ellenkezőleg: mindig vonzotta az iskola (ha már ott volt, el-ellopta a tanárok eszcájgjait), sokat olvasott, pedagógiai végzettséget szerzett, sőt, odabent is lelkesen oktatta az analfabéta zsiványokat – bár azt nem igazán tudni, mire.
Bárhogyan alakul is Gizi néni további pályája, az már most valószínű: külön bekezdést kap majd a hazai bűnhistóriában, hungaricummá lesz. Talán már az is. Minden nemzetnek megvannak a maga címeres zsiványai. Nekünk talán több is, mint kéne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.