Klapka terén

2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lélekemelő pillanat volt, csütörtökön a zsúfolásig megtelt révkomáromi Klapka téren vastaps köszöntötte a mikrofonhoz lépő Gubík Lászlót. A felvidéki fiatalember, aki elsőként vállalta nyilvánosan, hogy kérte és felvette a magyar állampolgárságot, arról szólt: a hivatalos Szlovákia most jogtalanul és alkotmányellenesen akarja őt megfosztani szlovák állampolgárságától, csupán azért, mert felvette a magyart. Ugyanitt felszólalt a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, Pásztor István is, aki erre így reagált: „Elképesztő lenne, hogy amit ki lehet harcolni a Balkánon, nem valósítható meg az Európai Unió tagországában.”
Régen kapott ekkora figyelmet a trianoni diktátummal elcsatolt Duna-parti város – legutóbb talán Klapka György várkapitány idején (az ő honvédei itt tették le – utolsóként – a fegyvert 1849. október 5-én). Tele volt a tér, dörgött a taps… Erre mindenképpen válaszolnia kell majd valamit a pozsonyi parlamentnek, ezt már nem lehet sommás kézlegyintéssel elintézni, erre a demonstrációra nem lehet ráfogni, hogy csupán „egy-két nacionalista csoport hangoskodása”. Nem is lehetne, hiszen a szervező Magyar Koalíció Pártja szlovák értelmiségieket is meghívott az eseményre, egyikük, a pozsonyi Közkérdések Intézetének igazgatója, Grigorij Meseznikov politológus egyenesen kimondta: a kettős állampolgárság európai megoldás, alkotmányos jog, amit nem lenne szabad akadályozniuk a politikusoknak. Mi is így érezzük…
A bátor Gubík László büszke arra, hogy végre magyar állampolgár lehet. Mi is a felvidéki fiatalemberre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.