Nagyot fordult velük a világ

Nehéz megtalálni a középutat, hogy a Svédország feletti győzelme után, Moldova elleni mai mérkőzése előtt fölényeskedőnek és kishitűnek se tűnjünk a magyar labdarúgó-válogatott kilátásainak taglalásakor. A futballközhelyszótár segítségével nyerhetünk egérutat: a jelenlegi helyzetben tényleg csak a következő feladatra van értelme összpontosítani. A Kisinyovban – román nevén Chisinauban – magyar idő szerint 19.45-kor kezdődő Eb-selejtezőn feltétlenül nyerni kell a továbbjutási esély életben tartásához. Még szép – vágja rá minden derűlátó szurkoló, de azért nem árt az óvatosság.

2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban hat mérkőzést játszott a magyar válogatott Moldovával, az összesített mérlege három győzelem, két döntetlen, egy vereség. E hat összecsapás közül a legutóbbi kettő emlékét érdemes felidézni. 2007 novemberében az akkor már kiigazított fiatalítási kísérlet záróakkordjaként a többek között Gera Zoltánnal, Hajnal Tamással, Vanczák Vilmossal, Szélesi Zoltánnal felállt, Várhidi Péter irányította gárda megalázó, 3-0-s vereséget szenvedett Kisinyovban; Fülöp Mártont alighanem ma is kirázza a hideg, ha Bugajev és Nikolae bombagóljára gondol. Adódik a következtetés, hiba lenne lebecsülni az ellenfelet.
Ugyanerre juthatunk, ha az egy nap különbséggel éppen egy éve (2010. szeptember 7-én) rendezett magyar–moldáv meccset elevenítjük fel. Jobbak voltak a mieink, de a 2-1-es győzelemhez némi szerencse is kellett, a vendégek a hajrában kis híján egyenlítettek. Gavril Balint együttese eme találkozó előtt négy nappal hazai pályán magabiztosan, 2-0-ra megverte a finneket, utána szintén a moldáv fővárosban a hollandokat (0-1), majd Stockholmban a svédeket (1-2) is megszorongatta. Legutóbbi két fellépésén – a svédektől otthon, múlt pénteken a finnektől vendégként – egyaránt 4-1-re kapott ki, tehát mintha alábbhagyna a lelkesedése, immár matematikai esélye sincs a továbbjutásra, de különösen hazai közönség előtt senki sem úgy lép pályára: ide lőjetek!
Az elmúlt esztendőben a magyar válogatott képletesen ennél lényegesen nagyobb utat járt be. Egy évvel ezelőtt a keretet a páronként, kisebb csoportokban, a szakvezetéssel, sőt a szövetséggel szemben fellépő feszültség szinte szétfeszítette. A stockholmi mérkőzés után Dzsudzsák Balázs fakadt ki, amiért Egervári Sándor a szünetben lecserélte, a Moldova elleni találkozó után Huszti Szabolcs lemondta a válogatottságot, indoklásában nemcsak Egervári Sándornak, hanem befolyásos érdekcsoportoknak is beolvasva. Hasonló lépést fontolgatott Hajnal Tamás, Juhász Roland cselekedete elítélése helyett együttérzéséről biztosította Husztit, Gera pedig a pályán kelt ki látványosan a kapitány döntése ellen (amikor a 64. percben Rudolf helyett Vanczákot küldte be).
Kiben vetődne fel ma már, hogy Egervári a Videoton érdekeinek megfelelően állítja össze a csapatot? Ellenkezőleg: a kapitány a klub szakmai ítéleteit megfellebbezve egyfajta védelmet nyújt a kegyvesztett fehérvári játékosoknak. Másról se hallhattunk az elmúlt napokban, mint hogy a keret tagjai mindenben segítik egymást, csereként, sőt nézőként is dicsőség a válogatotthoz tartani, a fiúk egymásért és a szurkolók szeretetének kiérdemléséért küzdenek.
Nagyot fordult velük a világ egy év alatt. A magyarnál hálásabb közönséget álmodni sem lehet. Elegendő egy fontos siker, s e forgás mindenkit magával ragad. Senki sem azt várja el, hogy jussunk ki az Európa-bajnokságra, csak hogy ez a kellemes, szédítő állapot minél tovább fennmaradjon. Ennek érdekében kell ma este mindenképpen nyerni Kisinyovban.
Egervári Sándor nem alkalmazhatja a „győztes csapaton ne változtass” elvét, mert Lipták Zoltán sérülése nem jött rendbe, így Halmosi Péterhez és Fehér Zoltánhoz hasonlóan el sem utazott a többiekkel a moldáv fővárosba. Pótlása szerencsére kivételesen nem okozhat különösebb fejtörést, hiszen az eltiltását letöltött Juhász Roland és Vanczák Vilmos is bevethető; nem túl nagy bátorság megelőlegezni, hogy az előbbire esik majd a kapitány választása. Egervári Sándor szokásához híven tegnap a meccs helyszínén megtartott sajtótájékoztatón nem hirdette ki a kezdő tizenegyet, de kijelentette, hogy Juhász mindenképpen játszik majd. További reményeit, benyomásait a következőképpen öntötte szavakba:
– Tavaly ősszel egységes, szervezett moldáv csapattal szemben sikerült 2-1-re győznünk Budapesten, és az a találkozó bizonyította, hogy most is nehéz dolgunk lesz. Juhász biztosan a kezdőcsapatba kerül, mivel alapembere az együttesnek, és ha játékra kész állapotban van, övé az egyik hely a védelem tengelyében.
Péntekhez hasonlóan ma is három mérkőzést rendeznek az E csoportban. A svédek nyilván könnyed sikert aratnak San Marinóban, de a lendületet vett finnek megtréfálhatnák a hollandokat. Hátha az utolsó fordulóban nem lesz teljesen tét nélküli a svéd– holland meccs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.