Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Pécsen mégsem lesz helyi pénz?

Bóka Máté Ciprián
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra felmerült a helyi pénz bevezetésének kérdése Pécsett. A Pécs-Baranyai Origó-Ház elnöke, Kis Varga István vetette fel, hogy Pécsi Tüke néven hozzák létre a soproni kékfrank mintájára a helyi fizetőeszközt. Az elképzelés szerint ezzel a város környéki gazdaságot élénkíthetnék, méghozzá úgy, hogy bizonyos szolgáltatásokat egy adott körön belül lehetne adni és venni. Az ötletgazda szerint a tervek kidolgozása után két év múlva már működhetne is a rendszer.
A pécsi városvezetés szerint azonban korántsem biztos, hogy mindez működőképes. Mint az a polgármesteri kabinetiroda közleményében olvasható, a pécsi önkormányzat támogat minden olyan kezdeményezést, amelynek pozitív következményei lehetnek a helyi vállalkozások esetében, ösztönzik a gazdaságot is, de szerintük elhamarkodott helyi pénzről beszélni. A város ugyanis nem zárja ki ennek az alternatívának a lehetőségét, de a válság idején szerintük az ötlet realitása nagyon csekély, gyakorlati megvalósítása és működése pedig lehetetlen. Az önkormányzat más irányokban gondolkodik: elsősorban a partneri kapcsolatok kiépítésében, közös cégek, gazdasági társaságok létrehozásában.
Korábban a Jobbik is elindított egy hasonló kezdeményezést pécsi korona néven. A Baranya Megyei Közgyűlésben helyet foglaló képviselők ötlete azonban nem talált megfelelő talajra, s egyelőre nem történt előrelépés az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.