időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Pécsen mégsem lesz helyi pénz?

Bóka Máté Ciprián
2011.09.24. 22:00

Újra felmerült a helyi pénz bevezetésének kérdése Pécsett. A Pécs-Baranyai Origó-Ház elnöke, Kis Varga István vetette fel, hogy Pécsi Tüke néven hozzák létre a soproni kékfrank mintájára a helyi fizetőeszközt. Az elképzelés szerint ezzel a város környéki gazdaságot élénkíthetnék, méghozzá úgy, hogy bizonyos szolgáltatásokat egy adott körön belül lehetne adni és venni. Az ötletgazda szerint a tervek kidolgozása után két év múlva már működhetne is a rendszer.
A pécsi városvezetés szerint azonban korántsem biztos, hogy mindez működőképes. Mint az a polgármesteri kabinetiroda közleményében olvasható, a pécsi önkormányzat támogat minden olyan kezdeményezést, amelynek pozitív következményei lehetnek a helyi vállalkozások esetében, ösztönzik a gazdaságot is, de szerintük elhamarkodott helyi pénzről beszélni. A város ugyanis nem zárja ki ennek az alternatívának a lehetőségét, de a válság idején szerintük az ötlet realitása nagyon csekély, gyakorlati megvalósítása és működése pedig lehetetlen. Az önkormányzat más irányokban gondolkodik: elsősorban a partneri kapcsolatok kiépítésében, közös cégek, gazdasági társaságok létrehozásában.
Korábban a Jobbik is elindított egy hasonló kezdeményezést pécsi korona néven. A Baranya Megyei Közgyűlésben helyet foglaló képviselők ötlete azonban nem talált megfelelő talajra, s egyelőre nem történt előrelépés az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.