A bolsevista puccsok kórtörténete

2004. 09. 04. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medgyessy Péter miniszterelnököt megbuktatták. A megbuktatott miniszterelnök Friderikusz Sándor úgynevezett A szólás szabadsága műsorában fércműnek nevezte az ellene irányuló puccsot; silány, saját érdekeik által vezérelt, kisstílű embereknek azokat, akik megfosztották a hatalomtól.
A miniszterelnöknek talán nem jutott eszébe, hogy pártja, amellyel szövetséget kötött, régi, bolsevik hagyományokból táplálkozik. A „különleges anyagból” gyúrtak szűk elitköre mindig is a kamarillapolitika alapján döntötte el, hogy ki legyen a párt vezetője. A miniszterelnöknek talán az sem jutott eszébe, hogyan menesztette Ny. Sz. Hruscsovot 1964 októberében, krími nyaralása közben az SZKP politikai bizottsága első titkári és miniszterelnöki pozíciójából, hogy megtegye a teljesen szürke és szellemileg alultáplált L. I. Brezsnyevet a párt vezetőjévé. Persze, Hruscsov is 1957-ben Zsukov honvédelmi miniszter segítségével távolította el az ellene szervezkedő puccsistákat, Molotovot, Kaganovicsot és a politikai bizottság más tagjait a felső vezetésből. De a bolsevik párt történetében a húszas évekre is vissza lehet nyúlni, amikor is Sztálin puccsszerű módszerekkel távolította el Trockijt, Zinovjevet, Kamenyevet és a párt más vezetőit. A bolsevik pártok története a jól megszervezett puccsok története.
Medgyessy miniszterelnök talán kevésbé ismerte a bolsevik pártok történetét, így nem készült fel a puccs eshetőségére. Talán azt hitte, hogy az MSZP már megszabadult a bolsevizmustól. Pedig csak emlékeznie kellett volna arra, hogy Grósz Károly 1988-ban puccsal döntötte meg Kádár János hatalmát; 1992-ben Horn Gyula a már megszokott módon távolította el a párt vezetéséből Nyers Rezsőt, az 1968-as gazdasági reform atyját. 1998-ban viszont Kovács László vegyésztechnikus és levelező tagozaton végzett közgazdász buktatta meg jótevőjét és pártfogóját, Horn Gyulát.
Medgyessy, bár az MSZMP-ben is magasra jutott, igazán nem volt pártapparatcsik; szakemberként a késő kádári köztisztviselői karban valósított meg karriert, és nem ismerhette a bolsevik típusú párt boszorkánykonyháját. A Kádár–Aczél– Horn–Kovács nevével fémjelzett bolsevik emlőkön létrejött apparátusi szemlélet idegen volt tőle, és ezért veszélyérzete sem alakulhatott ki. Pedig csak emlékeznie kellett volna az 1991-es, Gorbacsov elleni puccsra, amikor Janajevék a főtitkárt krími nyaralása közben megfosztották hatalmától. Gorbacsov azt hitte, hogy reformokkal meg lehet őrizni a történelmi zsákutcát jelentő kommunista rendszert. Ezzel mintegy elősegítette és gyorsította annak felbomlását. A Janajev-féle puccs dilettáns módon zajlott le, és megbukott. Szinte a semmiből jött elő Jelcin, pár hónap alatt fokozatosan átvette a hatalmat, és Oroszország teljhatalmú urává vált.
Az MSZMP 1989. szeptemberi kongresszusa nem volt Bad Godesberg. (1959-ben a német szociáldemokrácia végleg leszámolt a marxista hagyományokkal.) Az MSZMP-ből létrejövő MSZP megőrizte bolsevista struktúráját, vezetését, antidemokratikus irányítási mechanizmusait. A párt vezetéséből eltávolították az addigi reformkommunistákat, és tartalmi változások nélkül „szociáldemokratáknak” nyilvánították ki magukat. Ügynökeik révén sikeresen szétverték a poraiból megújulni próbálkozó Szociáldemokrata Pártot. Az MSZP soha nem vált nyugat-európai szociáldemokrata párttá. 1994-es hatalomra kerülésük a magyar rendszerváltozás tragikuma. Iszonyú boszorkányüldözésbe kezdtek, és részben újraépítették a már lebontott struktúrákat. Csak a megváltozott európai politikai klíma nem tette lehetővé, hogy teljesen visszatérjenek a már egyszer megbukott kádári hatalomgyakorláshoz. Ugyanakkor a piacgazdaság viszonyai között politikai hatalmukat már az Antall-kormány alatt gazdasági hatalomra váltották át. A konzervatív politikai elit mögött legfeljebb csak erkölcsi tőke állt.
Az MSZP 1998-ban sem tanult vereségéből. A régi kamarillapolitikusok a színfalak mögött szervezték a klientúrát, és a rendszerváltozást eláruló párttal, az SZDSZ-szel mindent elkövettek a konzervatív kormány lejáratására és a választópolgárok megtévesztésére. A 2002-es országgyűlési választások előtt számos önjelölt akadt a miniszterelnök-jelölti posztra. Zárt ajtók mögött döntötték el, hogy ki legyen a kormányfő. A párt választmánya világosan látta, hogy Kovács Lászlóval nem tudják megnyerni a választásokat, és ekkor fedezték fel Medgyessy Pétert. Kovács Lászlóban azonban megmaradt a tüske. Nem felejtett, és várta a visszavágás lehetőségét.
A 2004. június 13-i európai parlamenti választási vereség után úgy nézett ki, hogy a balhét Kovács László viszi el. Medgyessy elszámította magát. Kovács az MSZP elnökségével már a miniszterelnök mallorcai nyaralása közben megtervezte a puccsot. A miniszterelnök kormányátalakítása volt a jelzőrakéta a puccs beindítására. A Csillag-ügyet felhasználva az SZDSZ-szel karöltve megvonták a bizalmat a miniszterelnöktől, és már ki is jelölték utódját, Kiss Pétert. De itt egy váratlan fordulat történt: megjelent a forradalmi munkás–paraszt kormány minisztere, Apró Antal unokájának a férje. Gyurcsány Ferenc a sárkányölő Szent György, az MSZP megújítója, Magyarország megmentője, Orbán Viktor állítólagos legyőzője.
Gyurcsány az Apró-klán tagjaként, politikai kapcsolatai révén KISZ-politikusból milliárdos lett. Politikai pályafutása – leszámítva pécsi KISZ-titkári működését – 2002-ben kezdődött, amikor Medgyessy kinevezte főtanácsadónak. 1989–90-ben az üzlet kedvéért elárulta KISZ-es barátait, 2004-ben a hatalom kedvéért elárulta Medgyessyt.
2004 és 2006 között kit és mit fog elárulni?

A szerző volt chisinaui nagykövet (2000–2002)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.