A horvát–magyar gázvezetéken elindult a szállítás

2011. 08. 03. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Plinacro nevű cég közleménye szerint a szállítás beindítása történelmi jelentőségű esemény, mert 33 évig a horvát–szlovén vezeték volt az egyetlen kapcsolat a nemzetközi földgázszállító vezetékhálózathoz, most már viszont Magyarország felé is megvan a kapcsolat. A vezeték révén bővült Horvátország földgázimport-kapacitása, bővíteni lehet a beszerzési forrásokat, és akár exportálni is lehet majd gázt a horvát Slobodnica és a magyarországi Városföld közti vezetéken keresztül, amikor elkészül a tengerparton tervezett cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál – áll a közleményben. A földgázvezeték a horvát oldalon 80,5 kilométer hosszan, a magyar oldalon 210 kilométer hosszan fut.

A beruházásról 2009-ben kötöttek megállapodást. A vezetékrendszer kiépítésére összesen 395 millió eurót fordítottak. A Plinacro 75 millió euróval járult hozzá a beruházáshoz, a magyar oldalon az FGSZ Földgázszállító Zrt. volt a partner. A vezetéket tavaly decemberben helyezték üzembe. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes akkori zágrábi látogatásán hangsúlyozta, hogy az összeköttetés nemcsak magyar és horvát érdek, hanem egész Közép-Európáé. Az elképzelések szerint ugyanis az észak–déli európai hálózat az Északi-tengertől az Adriáig húzódva az Európai Unió energiapolitikájának egyik legfontosabb célkitűzését valósítja meg, „a diverzifikáció révén hozzájárul az országok energetikai függetlenségének megvalósításához”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.