A szigetelők Budapest nevezetességeit is megismerik + Képriport

A főpolgármester azt reméli, hogy a Sziget látogatottsága hozzájárul a főváros idegenforgalmi fellendüléséhez, a fesztiválozó fiatalok pedig játék közben megismerik Budapest azon nevezetességeit, amelyek miatt érdemes visszatérniük.

MNO
2011. 08. 10. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István szerdán a Szigeten először megjelenő Budapest pavilonnál, a főváros saját standjánál tartott sajtótájékoztatóján jelezte, ez az első év, hogy Budapest tulajdonképpen „piaci szerződést” kötött a rendezvény szervezőivel.

A főpolgármester előzőleg csaknem kétórás bejáráson vett részt Gerendai Károllyal, a fesztivál alapítójával.

Mint Tarlós István elmondta, a főváros lehetővé teszi, hogy a rendezvényt megtarthassák, sikeres legyen, ugyanakkor a területet „nem nulla forintért adja oda”. Úgy fogalmazott: „Amit pedig mi kapunk a Sziget szervezőitől, magától a rendezvénytől is, az nemcsak az, hogy megjelenhetünk és propagálhatjuk ezt a gyönyörű fővárost ország-világ előtt, hanem az idelátogató rengeteg külföldi fiatal játék közben megismerkedhet Budapestnek azokkal a nevezetességeivel, amelyek miatt érdemes ebbe a városba eljönni.”

A főpolgármester a bejárás után elmondta: úgy érzi, a fesztivál most tölti be igazán azt a funkciót, amelyre Gerendai Károly 18 évvel ezelőtt kitalálta.

Tarlós István újságírói kérdésre elmondta: a fővárosnak először származnak „mérhető bevételei” (mintegy 150 millió forint) a fesztiválból. Példaként említette ugyanakkor, hogy a woodstocki fesztiválról egyszer sem olvasta, mennyibe került és mennyi volt a nyeresége, „hanem hogy mondjuk Jimi Hendrix milyen koncertet adott”. Hozzátette: itt is az a legfontosabb, hogy mit látnak, mit hallanak a fiatalok, mennyire tudnak közel kerülni egymáshoz.

Gerendai Károly mindkét fél számára elfogadhatónak nevezte az egyezséget. Kiemelte a Budapesti Közlekedési Központ által koordinált Budapest-karszalag bevezetését, amely ingyenes belépést tesz lehetővé a fővárosi fürdőkbe, és díjmentesen lehet vele használni a tömegközlekedést, illetve kedvezményt ad egyebek mellett az állatkerti, vidámparkbeli belépők árából.

A fesztivál alapítója arra is kitért: a Szigetre érkezők 94-95 százaléka megnézi Budapest értékeit, 50 százalékuk pedig több napot eltölt még Budapesten a rendezvény előtt vagy után.

A mintegy 100 négyzetméteres Budapest pavilonban egyebek mellett interaktív játékok használhatók, turisztikai információk érhetők el, a stand Budapest te vagy elnevezésű Facebook-oldalára pedig bárki feltöltheti saját fotóit, élményeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.